Hopp til innhold

Kan få dobbel straff for kjempekupp

Fem menn risikerer dobbel straff for norgeshistoriens største gull- og diamantkupp.

Politiets bilde inne i Gullborgens hvelv

Tyvene tok seg inn i hvelvet til Gullborgen og fikk med seg smykker for 38 millioner kroner.

Foto: Politiet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag starter saken mot fire albanere og en serber.

Påtalemyndigheten mener de fikk med seg diamanter og gull for nesten 40 millioner kroner fra innbruddet i gullsmedforretningen Gullborgen i Storgata i Oslo i februar i fjor.

Alle er tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen.

Statsadvokat Trude Sparre

Statsadvokat Trude Sparre

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dermed risikerer de tiltalte hele 11 års fengselsstraff.

Tyvgodset er aldri funnet

Statsadvokat Trude Sparre jobbet søndag kveld på spreng med de siste forberedelsene før den fem uker lange saken starter mandag i Oslo tingrett.

Hun legger ikke skjul på at saken blir utfordrende for påtalemyndigheten. Blant annet er det enorme tyvgodset aldri funnet.

– Alt er borte. Politiet har ikke lyktes i å finne verken gull eller diamanter som de har klart å bevise at stammer fra dette tyveriet, sier statsadvokat Trude Sparre til NRK.

Har ikke forklart seg

Til tross for at tyvegodset fortsatt er sporløst forsvunnet skal statsadvokat Sparre i løpet av de neste ukene forsøke å bevise at de fem tiltalte enten selv var med eller medvirket til innbruddet i Gullborgen en februarnatt i fjor.

Det blir neppe enkelt, for det er ikke bare diamanter og gull det er mangel på i denne saken.

– Av de fem på tiltalebenken har to enda ikke forklart seg i det hele tatt. De tre andre har forklart seg noe, sier Sparre.

Kan manglende samarbeidsvilje komme til å koste dem dyrt?

– I utgangspunktet vil de i hvert fall ikke få noen tilståelsesrabatt slik saken står i dag. Det er det eneste jeg kan si rundt det.

Hvor vanskelig er faktisk denne saken?

–Det er en omfattende etterforskning som politiet har gjennomført. Derfor skal mye etterforskningsmateriale og bevis presenteres i retten. Dette gjenspeiler seg også i antall vitner, antall dokumentbevis og antall dager i retten.

Risikerer 11 års fengsel

Samtidig som saken er stor og komplisert er også fallhøyden for de tiltalte stor. Statsadvokat Sparre ønsker at de blir straffet etter den såkalte mafiaparagrafen, noe som altså kan bety et dobbelt så langt fengselsopphold.

– De risikerer langt høyere straffer. Strafferammen forhøyes, og derfor vil også straffepåstanden når den tid kommer også bli betraktelig høyere.

Skeptisk til mafiaparagraf

Jonny Veum forsvarer en av de fem. Han er generelt skeptisk til bruken av mafiaparagrafen.

Johnny Veum

Jonny Veum forsvarer en av de fem tiltalte i saken

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

– Min erfaring er at norsk politi nå i stadig større grad bruker denne bestemmelsen. De argumenterer med at alle som samarbeider om noe som helst får mafiapreg og derfor så øker de straffene for nesten enhver forbrytelse som de kan, sier Veum til NRK.

Hva betyr det for din klient?

– Hvis han blir dømt risikerer han lang straff på grunn av forbrytelsens art. Kommer straffelovens §60a i tillegg så vil strafferammen nesten bli fordoblet til 11 år.

Hvordan forholder han seg til tiltalen?

– Min klient nekter straffskyld. Han har ikke vært med på dette. Han ser derfor frem til å gi sin forklaring til Oslo tingrett, slik at dommeren får et best mulig grunnlag for å vurdere anklagene som er reist mot ham, sier forsvarer Veum.

Ytterligere to personer er siktet i saken. En skal være på rømmen. Samtidig sitter sakens antatte hovedmann varetektsfengslet i Albania.

Tok 38 millioner

Det var i midten av februar i fjor at tyver brøt seg inn i Gullborgens lokaler i Storgata i Oslo sentrum . De tok seg inn i hvelvet i forretningen og fikk med seg smykker for 38 millioner kroner.

Siden det har politiet etterforsket et kriminelt albansk nettverk. En av hovedmennene ble pågrepet i Albania, etter en dramatisk biljakt.

Les også: Mann pågrepet i Gullborgen-saken | Gullborgen: Bare 5 av 13 tiltales

Fra 13 til 5

I begynnelsen var 13 personer siktet i saken, men i slutten av januar i år tok politiet kun ut tiltale mot fem av dem.

Disse stilles for retten:

  • Mann født i 1983, serbisk statsborger, etnisk albaner
  • Mann født i 1986, albansk statsborger
  • Mann født i 1979, albansk statsborger
  • Mann født i 1970, albansk statsborger
  • Mann født i 1982, albansk statsborger

De to sistnevnte var ikke med på selve ranet, men er siktet for medvirkning.

Les også: Gullborgen-siktet nær venn av Nokas-raner |

Historisk tyveri

Gullborgen-saken regnes for å være Norges største gull- og diamantkupp. De fem gjerningsmennene tiltales for overtredelse av Straffelovens paragraf 257, de anklages for grovt tyveri og organisert kriminalitet.

Det er lagt spesielt vekt på de uvanlig høye verdiene.

Notoriske kriminelle

I tillegg til Gullborgen-ranet er de fem gjerningsmennene tiltalt for en rekke andre lovbrudd.

De er tiltalt for å brutt seg inn og stjålet fra kiosker, dagligvarebutikker og klesforretninger. Oftest har de brukt vinkelsliper for å bryte seg inn i safer og kassaapparater. Til sammen har de fått med seg flere hundre tusen kroner.

Tre av de fem gjerningsmennene er også tiltalt for å ha oppholdt seg ulovlig i Norge etter å ha fått varig innreiseforbud.

Les også: Her er bildene fra gullbrekket | – Trodde hvelvet var 120 prosent trygt