Kan få beholde farmen

Korrupsjons- og utroskapstiltalte Ivar Henriksen kan få beholde sin afrikanske farm etter vannverkskandalen.

Giraff
Foto: TONY KARUMBA / AFP

Hvis det er nok verdier her i landet til å dekke erstatningskravene, vil ikke NRV og RA2 forsøke å sikre seg jaktparadiset.

Men økokrim har sendt etterforskere til Sør-Afrika.

Et hemmelig jaktparadis

På Ivar T. Henriksens afrikanske farm går livet sin vante gang selv om vannverkskandalen er et faktum.

Flere giraffer, antiloper, sebraer, strutser og 300 gnuer rusler rundt på den 40.000 mål store eiendommen som om ingenting har skjedd.

Aftenpostens avsløringer i oktober 2005, viser at den tidligere vannverksjefen i all hemmelighet har bygget opp et jaktparadis i Sør-Afrika.

Jakter på verdiene

For mellom 14 og 19 millioner kroner har han kjøpt opp ni afrikanske farmer. Nå er økokrim og NRV og RA2 på jakt etter å sikre seg verdiene, sier styreleder Per Sandvik.

- Dem har vi også vært på jakt etter, men det er mye mer komplisert. Vi har hatt en avtale med Økokrim og at de skal sikre verdiene der nede, men vi har ikke fått tilbakemelding på om det har gått i orden, sier Sandvik.

For økokrim holder kortene tett til brystet. De vil ikke kommentere noe rundt etterforskningen.

Vanskelig å sikre verdier i Sør-Afrika

Økokrim de bekrefter at de har sendt etterforskere til Sør-Afrika for å forsøke å sikre seg verdiene som ligger i den Afrikanske farmen. Men mye tyder på at de har møtt på problemer:

- Vi har fått noen indikasjoner på det at det er vanskelig å sikre verdier for et slikt krav der nede, sier Sandvik.

Derfor forbereder nå selskapene seg på at de kan måtte forsøke å sikre seg verdiene den tidligere vannverksjefen har bygget opp i Afrika.

Kan beholde verdiene

Foreløpig har de konsentrert seg om å få oversikt og kontroll over verdiene her i landet med tanke på et eventuelt erstatningssøksmål.

Og det kan tenkes at den tidligere vannverksjefen får beholde sitt afrikanske jaktparadis, selv om han blir dømt.

For hvis det er nok penger til å dekke erstatningen her i landet etter en eventuell dom, vil ikke selskapene gå videre i Sør-Afrika.

- Da kan han sitte med hva han vil, for vår del. Det har ikke gått penger fra vannverket til farmen i Afrika, men vi mener han eller andre har fått ut penger som blant annet har gått dit, sier Sandvik.

Vil ikke kommentere farmen

Spørsmålet blir om retten vil la den tidligere vannverksjefen få beholde sin afrikanske farm. Ivar T. Henriksens advokat, Else Bugge Fougner vil ikke la seg intervjue.

Hun vil ikke kommentere hvordan hennes klient stiller seg til at økokrim forsøker å sikre seg verdiene i Sør-Afrika, og hun vil heller ikke svare på spørsmål rundt driften av viltfarmen.