Hopp til innhold

Kan bli vanskelige kjøreforhold i hele landet

Sør- og Østlandet får hålkeføre på veiene søndag kveld. Tirsdag kan et skikkelig værskifte skape problemer og økt snøskredfare i Nordland.

Glatte veier

De glatte veiene førte til flere ulykker og utforkjøringer på Østlandet onsdag kveld. Søndag kveld kan lignende kjøreforhold være tilbake.

Foto: SHEMSI BUNJAKU / NRK

– Det er Øst- og Sørlandet som får de verste forholdene søndag kveld og natt til mandag. Det blir de samme vanskelige forholdene som vi har slitt med noen dager, med underkjølt regn og sludd, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Søndag ventes det vanskelige kjøreforhold på grunn av underkjølt regn i Østfold, Vestfold, Telemark, Agder, og til dels Buskerud og Akershus.

I Sunnmøre og Sogn og Fjordane er det sterk vind i kombinasjon med snø som kan gjøre det utfordrende å kjøre bil.

Det er bare noen dager siden glatte veier førte til flere ulykker på Østlandet.

I Østfold skled en skolebuss med 15 skolebarn av veien i Fredrikstad, mens flere vogntog fikk store problemer over hele fylket utover kvelden.

All busstrafikk ble stoppet i Sarpsborg, og på Tjøme og Nøtterøy i Vestfold måtte foreldrene hente barna på skolen fordi skolebussen ikke kom frem.

– Været vil skape problemer

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i hele Nord-Norge fra tirsdag. De største problemene er det Nordland som ligger an til å få.

– Der er det et ordentlig værskifte på gang. Fra tirsdag blir det mye vind, mildt vær, mye nedbør og en unormalt høy snøgrense. I Bodø kan det bli opp mot 8–9 grader. Men før alt dette setter inn, så blir det regn som fryser på bakken også her, sier Løvdahl.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl forteller at værskiftet i Nordland kan føre til trøbbel på flere fronter fra tirsdag.

Foto: Hanneke Luijting

Statsmeteorologen forteller videre at en slik forventet værsituasjon ofte vil medføre at det blir sendt ut et farevarsel fra NVE om fare for skred og økt vannføring.

– Hadde dette skjedd i Oslo sentrum klokken åtte på morgenen, så hadde det blitt et skikkelig kaos.

Hvor sikkert er dette varselet?

– Det er sikkert. Så er spørsmålet om det blir liten eller full storm på kysten, og om det blir 50 eller 80 millimeter nedbør på 24 timer. Men dette er uansett innenfor det vi karakteriserer som vær som vil skape problemer, forteller Løvdahl.

Laster Twitter-innhold

Betydelig snøskredfare

Vakthavende ved snøskredvarslingen til NVE opplyser at snøskredvarselet for Nordland ligger stabilt i kategori to, som betyr moderat fare.

– Men det kommer til å endre seg brått i løpet av tirsdag, med mye regn, vind og varmere vær. To dager frem er ganske langt perspektiv for oss, men hvis værmeldingen slår til, vil det bli høynet til en sterk treer.

Kategori tre betyr betydelig fare for skred. Faren vil være størst ved Helgelandskysten og oppover mot Ofoten og Narvik, men mest sør for Svartisen. Flere veier kan bli rammet av været.

Flomvakten opplyser det om at det er fare for økt vannføring, men at det per nå ikke ser ut til å bli flom.

Snøskredvarsel

Fra tirsdag kan det bli betydelig fare for snøskred i Nordland.

Foto: Skjermdump/NVE