Kan bli OL uten skiskyting i Oslo

Oslo kan miste en av de store publikumsidrettene under et eventuelt vinter-OL i 2022. Skiskytter-øvelsene kan nemlig bli lagt til Lillehammer.

tora

Skiskytter Tora Berger vil være 41 år under et eventuelt Oslo-OL i 2022. Foreløpig er ingenting avgjort om hvor en ny arena vil ligge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Fra før er alpinøvelsene og bob og aking plassert i Lillehammer-området. I mulighetsstudien som byrådet la fram i forrige uke er også skiskytterarenaen fra 1994 trukket fram som alternativ på ny.

Birkebeineren skistadion skal nemlig rustes opp uansett til ungdoms-OL i 2016.

Leder Hans Peter Olsen i Oslo og Akershus skiskytterkrets liker det ikke, men skjønner at Lillehammer blir vurdert.

– Jeg forstår at de trekker frem Lillehammer som et alternativ siden de skal arrangere ungdoms-OL i 2016.

Grorud er førstevalget

Plan A i mulighetsstudien fra Oslo kommunes OL-prosjekt er fortsatt å bygge skiskytterstadion i Huken Pukkverk i Lillomarka på Grorud.

Plan B er Varingskollen i Nittedal. Begge anleggene kan imidlertid komme i konflikt med markaloven, og i Huken Pukkverk er det fortsatt uklart når pukkverksdriften og asfaltproduksjonen blir avviklet.

Hans Peter Olsen

Hans Peter Olsen.

Foto: Olav Juven/NRK

Også for skiskytterfolket i Oslo og Akershus er Grorud førstevalget, og Nittedal andrevalget.

– Hvis jeg skal se rent isolert for Oslo og Akershus, så har vi et stort behov for et anlegg i osloregionen fordi det er en stor gruppe som driver med skiskyting. Det er begrenset bruk av nasjonalanlegget Holmenkollen ettersom det foregår veldig mye annen aktivitet der. Da trenger vi et godt skiskytteranlegg, sier Olsen.

– Trenger et godt treningsanlegg

Holmenkollen er nasjonalanlegg også for skiskyting, men kan ikke brukes i et OL fordi konkurranseprogrammet er blitt for tett til å ha skiskyting, langrenn, hopp og kombinert samme sted.

En OL-arena i Huken eller Varingskollen vil bli en annen type anlegg, sier Hans Peter Olsen.

– Et slikt OL-anlegg vil jo kunne bygges opp basert på provisorier, selv om de internasjonale kravene til løyper, blinker og stadion må tilfredsstilles. Men det vil man jo også trenge for en god treningsarena.

Ola Elvestuen (V)

Ola Elvestuen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Må vurdere helheten

Ansvarlig OL-byråd Ola Elvestuen kan ikke si hvor realistisk det er å flagge skiskyting ut av osloområdet.

– Det er bare nevnt som en mulighet, og vi skal ikke ta det som noe mer enn det. Det er jo nå denne jobben begynner dersom bystyret sier at det skal igangsettes en søknadsprosess. Vi må også ta beslutningen om skiskytterarena i forhold til styrken i hele søknaden om et eventuelt nytt OL til Oslo.