Hopp til innhold

Kan bli vepsesommer

En varm forsommer slik som nå kan gi ekstra mange veps når ferien setter inn for fullt, mener eksperter.

Veps

Det ser ut til å bli en sommer med ekstra mye veps i år. Grunnen er den varme forsommeren.

Foto: Arne Claus Nilssen

– Mye godt og varmt vær gjør at vepsedronningene får en god start på bolet sitt, og værmeldingene fremover tyder på at varmen fortsetter, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Frode Ødegaard

Frode Ødegaard i NINA sier alt tyder på en sommer med mye veps.

Foto: Arnstein Staverløkk / NINA

Denne uka er det meldt opp imot 30 varmegrader på Østlandet. Vepsen trives godt i varmen, og derfor kan det bli ekstra mye veps i sommer.

– Hvorfor er det vepseår annethvert år?

– Det ser ut til å gå i en toårig syklus og det er mange teorier om hvorfor det er slik. Mye tyder på at når det produseres mange dronninger et godt vepseår blir det mer konkurranse og dårligere dronninger året etter, forklarer Ødegaard.

Hvordan unngå å bli stukket?

Lars Ove Hansen jobber på Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo som teknisk konservator med ansvar for insekter som veps og gresshopper.

– Det er veldig væravhengig. Har man perioder med kaldt vær og regn så setter det en demper på vepseproduksjonen, men er det varmt og godt og gjerne litt fuktig så har vepsen det ideelt.

Kommer først vepsen, har han også tips til hvordan å unngå å bli stukket.

– Man må være påpasselig hvis man drikker saft eller andre søte drikker eller mat, spesielt på sensommeren, sier han og fortsetter:

– Får man vepsen i halsen er det jo veldig alvorlig.

Han tror nok at de fleste som er allergiske mot veps er flinke til å passe på, likevel er det ikke alle som vet at de er allergiske.

Hva hvis man blir stukket?

Lars Ove Hansen

Lars Ove Hansen sier at spørsmålet om det blir vepsesommer eller ikke er veldig væravhengig.

Foto: Per Aas / Naturhistorisk Museum

Hansen anslår at det er cirka en person som dør hvert år i Norge som følge av vepsestikk.

– Dersom man er allergisk og blir stukket drar man selvfølgelig rett på legevakta. Og hvis man er uheldig og får flere stikk av et vepsebol kan det bli farlig selv for dem som ikke er allergiske, sier han.

Selv blir insektsspesialisten ofte stukket i forbindelse med jobb.

– Rekorden er ti vepsestikk på samme tid. Da var jeg dårlig.

Hvordan fjerne vepsebol?

Mange opplever å få vepsebol i huset eller andre uønskede steder. Dersom man vil fjerne et vepsebol har Hansen et godt tips:

– Ta det om natten, da er dronninga inne i vepsebolet. Bruk en sekk eller en solid plastpose og slå vepsebolet inn i sekken eller kutt det ned med en kniv.

Deretter bør man putte det i fryseren så vepsen dør. Han anbefaler også å dekke seg godt til med klær for å unngå stikk mens man fjerner bolet.

– Det kan være lurt å vente med fjerning til bolet har begynt å forme seg, men dersom man venter for lenge blir bolet bare større og større.

Jordveps på eple

Dette bildet er av en jordveps som sitter på et eple.

Foto: Lars Ove Hansen / Privat