Hopp til innhold

Dette blir konsekvensene av en havnestreik

Alt fra kaffe og sukker til klær og sykler kan bli mangelvare hvis havnearbeidere langs hele norskekysten går ut i streik fra lørdag. Konteinertrafikken over hele landet blir rammet hvis partene ikke blir enige.

Anders Wenndevold (tv) og Tommy Torgersen

STREIKEVILJE: Anders Wenndevold (tv) og Tommy Torgersen er tillitsvalgte i Oslo Bryggearbeideres Forening. De jobber til daglig ved konteinerhavna på Ormsund, og er to av 292 havnearbeidere landet over som legger ned arbeidet lørdag morgen, hvis ikke partene blir enige innen fristen løper ut fredag klokken 24.00.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Ved Oslo havn er streikeviljen stor blant arbeiderne som er organisert av Norsk Transportarbeiderforbund.

Like utenfor konteinerhavna på Ormsund tar tillitsvalgt i Oslo Bryggearbeideres Forening, Tommy Torgersen, seg en pause. Bak ham kjører trailere bort konteinere som kollegene akkurat har losset av båten.

Blir det streik legger de ned arbeidet her fra klokken 07.00 lørdag.

 Terje Samuelsen

I MEKLING: Andre nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Terje Samuelsen, håper de kommer til enighet med NHO LT innen fristen klokken 24.00 fredag.

Foto: Norsk Transportarbeiderforbund

– Dette står om framtiden vår, om vi har en jobb eller ikke, så vi er villige til å kjempe, sier Torgersen.

– Her i havna kommer det inn alt fra kaffe og sukker til klær og sykler. Jeg tror nok det vil merkes hvis det blir streik, men jeg håper vi blir enige.

Frist fredag klokken 24.00

Fredag klokken 24.00 er det frist for meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og NHO Logistikk og Transport (NHO LT).

Onsdag ble det brudd i lønnsforhandlingene. Hvis partene ikke kommer til enighet innen midnatt, går losse- og lastearbeidere i 21 havner langs hele norskekysten ut i streik.

– Vi har som mål å komme ut med et resultat begge parter kan leve med, sier andre nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Terje Samuelsen, til NRK.

Samtidig er han tydelig på at forbundet ikke er redde for å ta i bruk de maktmidlene de har, når de kjemper for det de mener er eksistensgrunnlaget for havnearbeiderne og deres tariffavtaler.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «I disse havnene kan det bli streik» i nytt vindu

Disse 21 havnene kan bli rammet av streik

• Fredrikstad, rammeavtalen
• Moss, rammeavtalen
• Oslo, rammeavtalen
• Drammen, rammeavtalen
• Larvik, rammeavtalen
• Brevik, Sør- og Nord-Norgeavtalen
• Skien-Porsgrunn, rammeavtalen
• Arendal, Sør- og Nord-Norgeavtalen
• Kristiansand, rammeavtalen
• Stavanger, rammeavtalen
• Sandnes, rammeavtalen

• Haugesund, Sør- og Nord-Norgeavtalen
• Bergen, rammeavtalen
• Ålesund, rammeavtalen
• Kristiansund, Sør- og Nord-Norgeavtalen
• Trondheim, rammeavtalen
• Steinkjer, Sør- og Nord-Norgeavtalen
• Mo i Rana, rammeavtalen
• Bodø, Sør- og Nord-Norgeavtalen
• Tromsø, Sør- og Nord-Norgeavtalen
• Hammerfest, Sør- og Nord-Norgeavtalen 

Kan stoppe konteinertrafikken

Går de 292 havnearbeiderne ut i streik vil det altså først og fremst ramme konteinertrafikken.

– Etter en periode vil folk merke en mangel på diverse varer som ikke kommer inn, men jeg tror det vil ta litt tid før de store konsekvensene for den vanlige borger vil merkes, sier Samuelsen.

Ifølge forbundet vil ikke passasjertrafikken bli rammet, og dispensasjoner for livsviktige varer, som medisiner, vil bli innvilget.

Det er ved de store havnene i østlandsområdet en eventuell streik vil merkes best.

– Havner som Fredrikstad, Moss og Oslo vil bli hardest rammet, sier Samuelsen.

Stor streikevilje

Arbeidsgiverne og NHO LT ønsker en moderningsering, som de mener dagens ordning står til hinder for.

Men de tillitsvalgte i Oslo Bryggearbeideres Forening frykter sosial dumping av billig, utenlandsk arbeidskraft, hvis man fjerner fortrinnsretten de har på å utføre losse- og lastearbeid.

– De vil bruke sjøfolk som jobber på båtene til å gjøre vår jobb. De jobber for 23 kroner timen og har en arbeidsuke på 60 til 70 timer før overtid begynner. Det vil jeg kalle sosial dumping, sier Torgersen.

Verken NHO LT eller Oslo havn vil kommentere denne saken før meklingen er avgjort.

– Oppfordrer til streikebryteri

 Kurt Ommundsen og Bernt Stilluf Karlsen

LANGVARIG KONFLIKT: Styreleder ved Oslo havn, Bernt Stillulf Karlsen (tv), her sammen med administrerende direktør Kurt Ommundsen i Risavika havn utenfor Stavanger. Bildet er tatt under Norsk Transportarbeiderforbunds massedemonstrasjon mot det de kaller sosial dumping ved terminalen i november i fjor.

Foto: Ellingsen, Tommy / NTB scanpix

Bryggearbeiderne ved Oslo havn beskylder også arbeidsgiveren og NHO for å oppfordre til streikebryteri.

– Vi har hørt at de har gått ut og oppfordret aktørene som driver i havna om å be sine egne ansatte om å fullføre vår jobb. Da blir det terminalarbeidere og kontoransatte som må gjøre dette arbeidet, sier han.

I et notat fra NHO LT om tariffinformasjon skriver arbeidsgiverorganisasjonen at aktørene i havnene kan utføre arbeidet selv, om bryggearbeiderne går ut i streik.

Direktør for kommunikasjon ved Oslo havn, Siw Hauge, skriver i en SMS til NRK at de ikke vil kommentere kritikken før resultatet av meklingen er klart.

Hun skriver også at «losse- og lastearbeiderne i Oslo er ikke ansatt i Oslo havn Kf. Det er ingen ansatte i Oslo Havn som er tatt ut i streik. Vi følger situasjonen nøye, men vet ikke hva konsekvensene av en eventuell streik kan bli for våre kunder».

Les mer om lønnsoppgjøret 2014: