Hopp til innhold

Kan bidra til klimaløsning

En nyutviklet app er ment å bidra til å løse klima- og miljøutfordringene på en ganske enkel måte.

Egen bio-app

Her kan du registrere det du måtte finne av planter og dyr på din vei.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

En ny app gjør det enkelt å registrere arter man kommer over når man ferdes i naturen. Appen kalles Biocaching og er både vitenskapelig og underholdning. En kan fotografere alt fra mus, planter og insekter og så legge bildene inn på et kart.

Bjørn Hjelle

Bjørn Hjelle har utviklet en app som har fanget interesse, blant annet hos FN.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Så velger du at dette bilde er av et piggsvin som så blir lagret i systemet som en observasjon. Etterpå kan da andre se at du har sett et piggsvin. En får også poeng etter hva en har sett slik kan en konkurrere med andre, forteller Bjørn Hjelle som fikk ideen i fjor.

Om et forskjellige dyr skal ha ulike poeng er foreløpig under utvikling. Appen er en av flere ideer som kom under datatreffet "Hack4no" på Kartverket i Hønefoss i fjor.

– De jeg havnet på gruppe med likte heldigvis ideen min og ville gjerne være med å utvikle appen gjennom den helgen i juni i fjor, forteller Bjørn Hjelle.

Digital tidsalder

Fredag starter en ny runde med 500 deltakere fra hele landet.

– Vi går inn i en digital tidsalder. Derfor er det viktig at det offentlige tilrettelegger slik at både folk og næringslivet kan ta i bruk offentlig tilgjengelig data og utnytte det best mulig. Det er ikke slik at det offentlige alltid har den beste ideen selv, sier Kristian Kihle fra Kartverket

– Hva slags data er tilgjengelig for alle?

– Det er mye som blant annet SSB, Statens kartverk, Brønnøysundregistrene og Statens vegvesen.

FN og Mauritius

For Bjørn Hjelle så er det penger som mangler selv om appen har fanget interessen både hos FN og hos den tidligere miljøvernministeren på Mauritius.

– Han var veldig interessert, men han måtte gå av og er under etterforskning. Dermed har det stoppet opp der, avslutter Bjørn Hjelle.