Hopp til innhold

Kaller kreftvideo kroppshysteri

En av landets fremste eksperter på spiseforstyrrelser reagerer kraftig på musikkvideoen Aktiv mot kreft har laget med kvinner som har hatt kreft.

Dansevideo om kreft

NETT-TV: Musikkvideoen som Aktiv mot kreft har laget, skaper reaksjoner.

Runi Børresen

Førstelektor Runi Børresen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold reagerer sterkt på videoen som hun mener gjør kvinner til sexobjekter.

Foto: Trond Stenersen

«Dette er helt på trynet! Bare et bidrag i rekken av at jenter ER kroppen sin og den skal være deilig.»

Førstelektor Runi Børresen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold er en av landets fremste eksperter på spiseforstyrrelser. Etter at stiftelsen Aktiv mot kreft, som ble stiftet av Grete Waitz og Helle Aanesen, i dag lanserte en musikkvideo hvor kvinner som har kreft danser, reagerer hun kraftig på sosiale medier.

Runi Børresen

Det var kraftig utblåsning eksperten på spiseforstyrrelser kom med på sosiale medier.

Foto: Faksimile fra Facebook

– Jeg tviler ikke et sekund på at kvinnene har hatt det gøy under innspillingen og at de får utbytte av å bygge opp selvtilliten, men det handler om hvilke signaler videoen sender ut til alle grupper, sier Børresen til NRK.

Stunt for kreftsaken

Videoen viser åtte kvinner som alle er, eller har vært, kreftsyke som danser frekt. Etter hvert fokuseres det på arr og sår etter kreftbehandling. Det var hele poenget, sier Helle Aanesen, daglig leder og grunnlegger av Aktiv mot kreft.

– Slike reaksjoner har vi selvsagt tenkt på, musikken og videoen er ikke tilfeldig valgt. "Call on me" av Eric Prydz ble sett av 70 millioner mennesker på nettet og vi ønsket oppmerksomhet om saken. Vi kan ikke betale for dyr reklame og synes dette var en god ide for å få oppmerksomhet rundt kreftsaken i sosiale medier, sier Aanesen.

Hun påpeker at de forventet reaksjoner og at de ønsker diskusjon rundt virkemidlene velkommen.

– Vi ønsket å lage en film som gir energi, som tar tak i det friske, som viser mestringsfølelse – og som gir håp. Skrekkpropaganda, triste og dystre filmer finnes det nok av. Fysisk aktivitet bidrag til mye godt for kropp og sinn og det bidrar til at man også føler seg bedre, utdyper Aanesen.


Les videre under videoen.

– For lettvint

Eksperten på spiseforstyrrelser mener stiftelsen bommer på mål. Runi Børresen vektlegger hvilket budskap videoen sender ut.

– Den forteller at kvinner skal være sexy og deilige, og at du ellers ikke er en fullverdig kvinne. Det blir for lettvint å si at dette er ment godt. Utvalget av kvinner framstår som lite variert og strømlinjeformet. De er håndplukket. Det er ikke slik gjennomsnittet av kvinner er, sier Børresen.

Det er Aktiv mot kreft uenig i. Kvinnene, som er i alderen 20 til 50 år, er som kvinner flest, mener de.

Helle Aanesen og Grete Waitz

Helle Aanesen, som startet Aktiv mot kreft sammen med Grete Waitz, sier de forventet at videoen ville skape reaksjoner, men mener den viser kreftpasienter som har hatt stort utbytte av fysisk aktivitet.

Foto: Aktiv mot kreft

– Dette er et knippe vanlige, og ja flotte, kvinner som har hatt stort utbytte av fysisk aktivitet og som synes innspillingen av videoen var veldig gøy, sier daglig leder Helle Aanesen.

I Facebook-meldingen retter Runi Børresen kritikk til Kreftforeningen, og hun beklager selv sammenblandingen. Aktiv mot kreft er en uavhengig stiftelse som finansieres av private og sponsorer.

Flere nyheter fra NRK Buskerud