Hopp til innhold

Kaffegruten kverker sneglene

Dette er ikke avfall. Dette er bokstavelig talt kringvernet mot brunsneglen, mener forskere.

Kaffegrut

KURERER MER ENN GRUFF: Snegler er svært lite glad i kaffegrut, ifølge amerikanske forskere.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Det mener Erling Fløistad, snegleekspert og forsker på Bioforsk Plantehelse på Ås. Nå samler han det inn til og med på jobben.

– Jo, den sparer jeg på. Kaffegrut er ikke avfall. Kaffegruten er siste skanse mot brunsneglen.

Tåler ikke koffein

Bakgrunnen er funn som amerikanske forskere har gjort. Brunsnegler og andre snegler tåler veldig lite koffein.

Erling Fløistad

Kaffegruten holder snegler som disse unna i lang tid, sier Erling Fløistad.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

– Og da er tanken veldig nærliggende. Jeg byr jo alltid på kaffe når jeg har gjester. Klart, de får te hvis de ønsker det i stedet, men nå samler jeg kaffegrut. Jeg har med hele bæreposer av det hjem.

– Når jeg planter det sneglene er mest glad i, som salat, agurk, gresskar, da bruker jeg kaffegruten der.

– Jeg fjerner alt ugresset, og planter det jeg skal ha, og så dekker jeg jorda rundt med om lag en cm kaffegrut. For da skjer det minst tre positive ting på en gang: Gruten holder sneglene unna i lang tid, det stopper ugress, og det tilfører jorda næring.

Ta dem nå

De fleste brunsneglene nå er ganske små, forteller Fløistad.

De enkelte store som folk ser er de sneglene som ble klekket veldig tidlig på høsten i fjor. De aller fleste klekket ut sent på høsten og overvintret som veldig små snegler.

– Finner du en stor snegle, er det sannsynlig at du samme sted finner veldig mange flere små, og det er de som er lurt å ta nå, sier Fløistad.

Ikke godkjent som plantevernmiddel

Ifølge EU's byråkrater er imidlertid bruken av kaffegrut til dette en omgåelse av regelverket for sprøytemidler. Dette er blant annet omtalt i den den britiske tabloiden Daily Mail: Use coffee to beat slugs? Beware, the EU pesticide police are on your trail | Mail Online

De norske reglene er tilpasset EU-reglementet, og det er også forbudt i
Norge – hvis kaffegrut kjøpes eller selges som et plantevernmiddel, presiserer Fløistad.

– Hvis du skal selge et middel som skal brukes til plantevern, så er det et omfattende regelverk med testing og godkjenning som må være oppfylt. Er det ikke gått gjennom utprøving og dokumentasjon, så er det forbudt. Dette håndheves av Mattilsynet.

Kjerringråd med vitenskapelig støtte

– Men kaffegrut mot snegler er fullt og helt et kjerringråd. Det viser seg å virke, og det finnes vitenskapelig grunnlag til å si at det sannsynligvis vil virke. Det vil selvsagt variere med kaffetype, hvor gammel gruten er og så videre, fortsetter Fløistad.

Gruten er et husholdningsavfall som kommer ut ren og fin, og kan brukes til jordforbedring. Det tilfører næring til jorda som kompost, sier forskeren videre

Og jordforbedringsmidler er ikke underlagt de samme strikte regelverket, så det er fullt ut lov.