Førjulsopplevelser i kø

Aldri har tilbudet av julekonserter i Buskerud vært større enn nå.

Sølvguttene synger julen inn

Sølvguttene og Drammen Symfoniorkester holder konsert i Bragernes kirke 7. desember.

Foto: NRK

Den som eventuelt måtte ha fritidsproblemer i desember, kan finne frem kalosjene og begynne gå på julekonserter. Da blir det travelt – virkelig travelt.

Bare i Drammen er det i julemåneden 42 konserter og forestillinger med tilknytning til jul.

Det er naturligvis i byene, Drammen, Kongsberg og Hønefoss tilbudet av julekonserter og juleforestillinger er størst, men det er stor aktivitet i resten av fylket også. Spesielt er det lokale kulturlivet på banen med sine førjulsarrangementer.

Adventsfestival

I Drammen er de fleste av førjulsarrangementene organisert som en egen adventsfestival som kirken står bak. Adventsfestivalen har vært en suksess i flere år, og gjør det mulig å ha en person ansatt til å ta seg av både dette og tilsvarende arrangementer.

Bragernes Kirke i Drammen er fullbooket i hele desember. På plakaten står mange lokale krefter, men selvfølgelig også flere konserter med de store rikskjendisene.

Rein Alexander og Kringkastingsorkestret

Rein Alexander, med Christine Guldbrandsen og Mads Belden er først ut av de profesjonelle julekonsertene.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Rein Alexander, Christine Guldbrandsen og Mads Belden har æren av å være først ute av de store, med sin konsert den 2. desember.

Den 6. desember er det Sølvguttene og Drammen Symfoniorkesters tur, og dagen etter, den 7. desember, kommer Nordic Voices og Nils Petter Molvær.
22. desember er det Helene Bøksle som inntar Bragernes kirke.

Storkanonene trekker folk

De kanskje aller største trekkplasteret i Bragernes kirke er konserten "Silent Night" den 15 desember. Da kommer de virkelige storkanonene Tor Endresen, Rune Larsen, Elisabeth Andreassen, Alexander Rybak, og Marian Aas Hansen, med flere.

Men også utenfor kirkene er det stor aktivitet i Drammen i desember. På Drammens Teater spilles barneforestillingen "Fjøsnisser i juleknipe" med Drammen Barne- og ungdomsteater nesten hver kveld til tett oppunder jul. De aller minste kan kose seg med forestillingen "Jul i Piratbukta" med sang og musikk, fekting, kuler og krutt.

Og på revyscenen står juleshowet «Fortsatt god jul» med Drammen Showteater på plakaten med ni forestillinger

Konsert for alle på Kongsberg

På Kongsberg dras det hele i gang 7. desember – tradisjonen tro – med "Messias – For Alle" Disse “For Alle”-konsertene har eksistert siden 1998 og er blitt en viktig tradisjon i Kongsberg kirke. I år er det Georg Friedrich Händels storslåtte verk Messias som skal framføres. Mellom 200 og 300 sangere er med i koret, sammen med profesjonelle solister og Oslo Symfoniorkester.

Helene Bøksle

Helene Bøksle med 'Det hev ei rose sprunget' skal synge flere steder i Buskerud – blant annet på Kongsberg den 19. desember.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Den 9. desember kommer Ole Edvard Antonsen med Sølvguttene og Didrik Solli-Tangen og den 19. desember er Helene Bøksle på plass med "Det hev ei rose sprunget".

Også i Kongsberg står det lokale kulturlivet for mange av førjulsaktivitetene, og det hele avsluttes før jul med konserten "Dagen før dagen" den 23. desember.

Revy og juleshow

På Hønefoss preges adventsmåneden av revy og juleshow. Forestillingen "O’jul med din glede!" er allerede i full gang, og går for fulle mugger helt frem ril 20. desember. I Veien kulturminnepark spilles forstillingen "Hjem til jul" 4. 5. og 6 desember.

Også i år står Stiftelsen Positiv Oppvekst og Sentrumskirken, med rundt 80 barn og unge, sammen med voksne sangere og profesjonelle musikere fra det lokale kulturlivet, for forestillingen "Et Juleønske".