Rotterace i kloakken

Heller du fettet fra smultringgryta i vasken, er det noen som blir glade. Men slett ikke alle.

Smultringer

Når julebaksten går i vasken, skaper den store problemer.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Rester av bakstefett kan gjøre julen til et mareritt for dem som behandler kloakken vår.

– Det blir noen hundre kilo som vi må skille ut med ganske korte mellomrom, ja.

Vidar Olsen ved Linnes renseanlegg i Lier er ikke mest bekymret for fettet som setter seg på sidebena i jula. Når smultringer og fattigmann er spist opp, og juleribba eller pinnekjøttet er vel fortært, begynner møkkajobben. Og da er det ikke oppvasken vi tenker på.

Les også:

For gjør du som de fleste av oss, går smultgryta, eller steke- og kokeskyen rett i vasken eller toalettet. Olsen er en av dem som får føle at de aller fleste av oss er temmelig ubetenksomme når det gjelder hva vi heller i vasken. Nå er det på høy tid å vise fettvett.

Saken fortsetter under bildet.

Vidar Olsen

Tanken på alt fettet i kloakken gjør at Vidar Olsen gruer seg litt til jul.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Gruer seg til jul

Mange rør går rett og slett propp tette – både våre egne og de som fører kloakk til renseanleggene. Pumper og ventiler er fulle av fett. Olsen har sin fulle hyre med å holde kloakken åpen, og han gruer seg litt nå som julen står for døren.

– Det har ikke begynt riktig ennå, men det kommer straks. Da kommer ribbefett og all mulig annen snadder fra frityrer og smultgryter.

– En ting er at dere får problemer, men hva med folk flest? Man kan jo få trøbbel hjemme?

– Ja, det vil jo tette seg. Det er jo bare å se på det som er i steikepanna etter en stund. Når det får kjølt seg ned, så ser en det blir stivt. Det blir det også når du får det ned i avløpsnettet. Det bygger seg opp. Og når det setter seg, da kommer det ikke ut av boligkomplekset, men opp ett eller annet sted inne. Det er ikke så trivelig, sier Olsen.

Som å fore rottene

Det er spesielt restene etter de feite julemiddagene som er problemet, men også julebaksten bidrar sterkt. Smultringer og fattigmann stekes i smultgryta, sammen med annen frityrmat

Og fettet kan føre til et skikkelig rotterace. For dette er snaddermat for de uønskede skadedyrene.

– Å ja, dette er godsaker. Reint snadder.

– Så dette er skikkelig foring?

– Det er rein foring, ja.

Les også:

– Gi fett til fuglene

Ragnhild Leirset i Utviklingsprogrammet Godt Vann, er klar på at fettet ikke har noe i vasken å gjøre.

– Fett ned i avløpet skaper problemer for dem som skal ta seg av dette her når det kommer ned i pumper og tetter avløp. Til syvende og sist kan du risikere å få problemet opp i kjelleren din igjen.

Men har du et fettproblem, i hvert fall av den sorten vi snakker om her, kan det bli til glede for andre.

– Hvis det er usaltet fett, smult for eksempel, så blir det veldig fine meiseboller.

– Hva gjør vi med ribbefettet og fettet fra pinnekjøttet?

– Det er for salt og for mye krydret til å gi til småfuglene, så det må du kaste i beholderen for organisk avfall. Vent til fettet er stivt, da er det bare å skrape det av og kaste det i riktig dunke, sier Ragnhild Leirset.

Ragnhild Leirset i Godt Vann

– Fettet har ikke noe i vasken å gjøre, sier Ragnhild Leirset i Godt Vann.

Foto: Raymond Dalen / NRK