Jubel og gledestårer på allmøtet

Orklas beslutning om å satse videre på Rygge ble møtt med jubel og applaus, sier hovedtillitsvalgte Janne Halvorsen.

Berg, Lervik, Halvorsen

Janne Halvorsen, her til høyre, sier de ansatte var nære på å gi opp før dagens gladmelding kom fra Orkla Foods.

Foto: Bente Birkeland / NNN

– Det har vært mange gledestårer, sier Halvorsen, den beskjeden trengte vi absolutt å få.

- Var den beskjeden ventet?

- Nei, ikke for de andre ansatte. Det var noe tydeligere kanskje for de av oss som har sittet i lokale drøftinger, men man vet jo aldri før den endelige beslutningen er tatt. De ansatte hadde nok mer eller mindre gitt opp.

At Orkla Foods Norge snudde tyder på at det kjøres gode prosesser, mener Halvorsen. Intensjonsbeslutningen i slutten av mars var starten på drøftelser, og de viste at det er avdekket ting som forårsaker at man velger å stanse dette.

Så hva var det styret i Orkla ikke visste om Idun-anlegget i Rygge?

– De vet jo mye, men når man dukker ned i detaljene, så vil det komme fram ting som viser at det kanskje ikke var riktig for Orkla å gjøre dette, sier Halvorsen.

LO roser de ansatte

- Jeg er glad for at Orkla nå snur i denne saken. Dette viser at det nytter å stå sammen og protestere når eiere ønsker å flytte lønnsomme bedrifter utenlands, sier Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO.

Trond Giske på Idunbesøk

Janne Halvorsen her til høyre for Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske, under hans besøk på Idun 15. april.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Gabrielsen roser de tillitsvalgte og ansatte, som han mener har gjort en stor innsats og stått på for arbeidsplassene sine.

– Jeg vet at det er dedikerte og dyktige medarbeidere ved fabrikken, som har vært gjennom ganske mange store og vanskelige prosesser for å kutte kostnader og effektivisere produksjonen. Nå får de uttelling for det arbeidet, sier han.

Samtidig beklager han at Orkla ikke har snudd når det gjelder utflaggingen av produksjon fra Ello i Kristiansund og Gimsøy i Skien.

– Viktig at dette ikke ble en skittentøyvask

Reaksjonene fra ansatte og støttespillere var kraftige, men Halvorsen tror en saklig og nøktern tilnærming har hatt større effekt på beslutningsprosessen. Hun sitter også i landsstyret for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), og tror at å løfte dette opp på et høyere nivå har vært viktig.

- Dette har ikke vært en offentlig skittentøyvask, og det har det ikke vært en grunn til heller. Det å fokusere på hovedpoengene - ikke bare at det gjelder en fabrikk på Rygge - det tror jeg har vært veldig viktig.

– Nå skal Orkla utrede hva som må gjøres for å opprettholde konkurranseevnen på anlegget i Rygge. Hva ligger i det, mener du?

- Min klare anbefaling er at de får vise at de ønsker å satse på Rygge, i form av investeringer. Vi får se, sier Halvorsen.