Jostein (19) trener på å svømme for livet

HURUM (NRK): En ny utgave av den kjente Heyerdahl-flåten Kon-Tiki legger snart ut på eksotiske og farefulle eventyr i Stillehavet. Om bord er 19 år gamle Jostein Alvær Heidenstrøm, kanskje den yngste flåteseileren på 800 år.

En ny utgave av den kjente Heyerdal-flåten Kon-Tiki legger snart ut på eksotiske og farefulle eventyr i Stillehavet. Om bord er 19 år gamle Jostein fra Sætre i Hurum, kanskje den yngste flåteseileren på 800 år.

– Jeg gleder meg så mye at jeg ikke har rukket å bli nervøs ennå, sier Jostein Alvær Heidenstrøm.

Jostein trener nå på å svømme for livet – for sitt eget og andres – i tilfelle noen faller i vannet midt på Stillehavet, fjernt fra båter og redningshelikoptre.

– Dette blir min første ekte ekspedisjon og veien mot drømmen om å leve av eventyr.

Flere hundre søkere

19-åringen skal være mannskap under ekspedisjonen Kon-Tiki2 fra Peru til Påskeøya.

I 2006 seilte ekspedisjonsleder Torgeir Higraff balsabåten Tangaroa fra Peru til Stillehavsøya Raiatea, og han har nå håndplukket Jostein til sitt nye mannskap.

– Vi har hatt flere hundre søkere. Jostein har en blanding av uredd holdning samtidig som han skjønner at det han går til krever masse forberedelser og mental trening.

Ønsker å bli eventyrer

Jostein skal oppdatere sosiale medier og sende meldinger til land. I tillegg må han ut i sjøen og svømme hvis noen faller uti og trenger hans hjelp. Han skal også være med på å styre og heise seil.

– Hva er det som driver deg til å bli med på dette?

– Det er en kjempespennende ekspedisjon. Vi får jo også drive med havforsking. Og hvis jeg tenker lenger enn dette prosjektet, så er dette en mulighet til å bli ekspedisjonsmann og eventyrer. Og det er det jeg drømmer om.

Krever hardtrening

Nå skal Jostein ligge i hardtrening fram til september, for turen er ikke direkte ufarlig.

– Alle på flåta må være gode til å svømme, for sjansen for å falle i vannet er stor. Og det er ingen som kommer og henter oss hvis det skjer, og flåta kan ikke snu. Så du må kunne karre deg til livlinja, sier ekspedisjonsleder Higraff.

– Er du redd, Jostein?

– Jeg er ikke redd ennå, men når det kommer en del storm i kasta, blir jeg nok litt redd. Men jeg skal bygge meg opp både fysisk og psykisk, og vi har sikkerhetstiltak. Men ting kan jo gå galt, sier 19-åringen.