Jordbærsesongen kommer sent, men godt

Kaldt vær i mai og starten av juni gjør at bæra kommer en del senere enn i fjor.

Jordbærplanter på Forsetlund gård i Fredrikstad

BLOMSTRER: På jordbærplantene til Ole-Jørgen Forsetlund er det foreløpig bare blomster og ett og annet kart. Modne bær er rundt tre uker unna.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Det begynner å komme noen innimellom. Jeg fant ett her oppe, sier jordbærbonde Ole-Jørgen Forsetlund mens han speider etter kart i radene med jordbærplanter.

For enn så lenge er det stort sett bare hvite blomster, og altså ett og annet grønt kart i åkeren hans i Fredrikstad.

Drøy uke på etterskudd

Jordbærbonde Ole-Jørgen Forsetlund i åkeren

STØRRE: Forsetlund tror årets sesong vil vare lenger, og at bærene blir større.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Været vi har i Østfold denne tirsdagen – ni grader, vind og regn – gjør at du må vente lenger i år enn i fjor med å få kjøpt norske jordbær, og smaken av sommer.

– Vi var i alle fall en drøy uke lenger fremme på denne tiden i fjor. Det går nok nesten tre uker, så rundt 20. juni er det nok klare bær her, forteller Forsetlund.

Fjoråret var nemlig en unntakssesong. Da ble bærene tidlig modne, men det gjorde også sesongen kort. Den gode nyheten i år er at den kalde forsommeren om ikke annet gjør at jordbærsesongen kan vare lenger på østlandet i år.

– Pluss at vi får bedre kvalitet på bærene. De blir forhåpentligvis større, og med kaldt vær blir det også mindre utøy. Det betyr at vi kan bruke mindre sprøytemidler, så det er jo også positivt, sier jordbærbonden.

En annen faktor som bidrar til lenger jordbærsesong er at det fra i år er lov til å importere fryste jordbærplanter.

SE TV-INNSLAG HER:

Årets jordbærsesong er fortsatt et stykke unna. Kaldt vær i mai og starten av juni gjør at bæra kommer en del senere enn i fjor - men det kan også bety at sesongen blir lengre.

Reporter: Mathias Lunde Kristoffersen. Foto/redigering: Birger Kjølberg.

Bestiller varmere vær

Nå krysser Forsetlund fingrene for et værskifte, og han har følgende drømmescenario i tiden som kommer:

– Jeg ønsker meg litt mer varme. Ikke kjempevarmt, men rundt 20 grader og lettskyet med noen ettermiddagsbyger og nattregn innimellom.

Og skal vi tro meteorologene kan det se ut til at han på god vei får ønsket sitt oppfylt, i alle fall mot slutten av denne uka.