Hopp til innhold

Jonny Enger risikerer tre års fengsel etter søppelkaoset i Oslo

– Når vi har reist tiltale, betyr det at vi mener saken ikke kan avgjøres med en bot, sier politiet.

Søppel ligger spredt i Oslos gater

Søppel som ikke ble hentet i Rosteds gate i Oslo 14. november 2016.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tirsdag morgen står Veireno-sjef Jonny Enger og VT-gruppen tiltalt i Follo tingrett, for å ha latt sine ansatte kjøre tunge søppelbiler rundt i gatene etter å ha vært på jobb opptil 17 timer i strekk.

Tiltalen gjelder ti brudd på arbeidsmiljøloven, i Vestfold fra oktober 2015 til november 2015 og i Oslo fra oktober 2016 til januar 2017. I seks av tiltalepunktene mener aktor at det er særlig skjerpende omstendigheter.

Daniel Sollie

Politiadvokat Daniel Sollie fører saken for påtalemyndigheten.

Foto: Andreas Sundby / NRK
Jonny Enger

Jonny Enger, den tidligere Veireno-sjefen, erkjenner ikke straffskyld.

Foto: vt-gruppen.no
Christian Lundin

Christian Lundin, er forsvarer for Jonny Enger og VT-gruppen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Påtalemyndigheten mener det er skjerpende at praksisen fortsatte fra Vestfold til Oslo, og at det har vært alvorlig fare for liv og helse. Arbeidstilsynet avdekket blant annet at ansatte hadde jobbet opptil 88 timer i uken.

Aktor sier at mye jobb og lite hvile er uheldig for arbeidstaker, og at det også øker risikoen for ulykker.

– I dette tilfellet arbeider renovasjonsarbeiderne i bybildet og opererer tunge biler som kan være ytterligere risiko for andre, sier politiadvokat Daniel Sollie, som er aktor i saken.

Hvis det er særlig skjerpende omstendigheter risikerer den tiltalte tre års fengsel.

– I denne saken har påtalemyndigheten reist en tiltale. Det betyr jo at vi mener saken ikke kan avgjøres med en bot, sier Sollie.

Erkjenner ikke straffskyld

NRK har snakket med Jonny Enger. Han vil ikke stille til intervju.

Forsvareren til Enger og VT-gruppen, advokat Christian Lundin, sier til NRK at Jonny Enger kommer til å erkjenne at den overtiden som er beskrevet i tiltalebeslutningen stemmer.

– Men han erkjenner ikke straffskyld, fordi han mener det er en rekke omstendigheter utenfor hans kontroll som førte til at overtidsarbeidet skjedde, sier Lundin.

Dette har skjedd

Veireno overtok søppelhentingen i ti Vestfold-kommuner i oktober 2015. Allerede i desember undersøkte Arbeidstilsynet firmaet og fant flere alvorlige brudd.

I starten av oktober 2016 overtok firmaet Veireno søppelhentingen i Oslo, og klagene kom fra første uke. Det samme gjorde påstandene om at ansatte jobbet mer enn det som var forsvarlig for helse og trafikksikkerhet.

I oktober sa Arbeidstilsynet at de skulle undersøke forholdene for de ansatte i Oslo, og i november begynte kommunen å gi Veireno dagbøter for at de ikke gjorde det de skulle: å hente søpla.

Kommunen hyret inn konsulentfirmaet Deloitte for å finne ut hvor det gikk galt.

16. januar 2017 krevde Rødt at byråd Lan Marie Ngyen Berg skulle heve kontrakten med Veireno, og truet med mistillitsforslag mot henne. Byråden ga så direktøren i Renovasjonsetaten sparken, samtidig som byrådet advarte om at søppelkaoset kunne få store konsekvenser for Veireno.

Dagen etter sa byrådsleder Raymond Johansen at kommunen kunne komme til å si opp kontrakten med Veireno, og at Renovasjonsetaten hadde startet arbeidet med å forberede et nytt anbud.

Byrådsleder og miljøbyråd

Byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Bildet er fra et møte med de ansatte i Renovasjonsetaten på Alnabru i februar, da det ble klart at de tidligere ansatte i Veireno ble ansatt i Oslo kommune.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I februar 2017 politianmeldte Arbeidstilsynet Veireno for brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Byråd Berg sa til journalistene at hun var fly forbanna på Veireno, og noen dager seinere hevet Oslo kommune kontrakten.

Avfallsregningen til innbyggerne gikk opp med 5,2 prosent. Jonny Enger beklagde søppelkaoset, og firmaet slo seg konkurs 21. februar.

Med Veireno konkurs ble så firmaets øverste leder, Jonny Enger, politianmeldt av Arbeidstilsynet.