60 år i livet, 40 år på veien

I dag fyller en av Drammens store sønner, Terje Lillegård Jensen, 60 år. Bedre kjent som Jonas Fjeld har han som artist satt sitt preg på musikk-Norge i mer enn 40 år.

Jonas Fjeld foran huset sitt i Sverige

– Jeg er født pessimist. Jeg tenker og grubler på alt som kan gå gæærnt, så kan det bare gå oppover, sier Jonas Fjeld. Mandag æres han med eget program på TV.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Vi har tenkt og tenkt, og synes det ville vært rart om Jonas Fjeld ikke skulle få et eget fjernsynsprogram til 60-årsdagen her på Kringkastingen.

Slik startet den første e-posten fra programskaperne Caroline Bækkelund Hauge og Tordis Gauteplass. De ville at drammensmusikeren Jonas Fjeld skulle æres på NRK i anledning jubileet, og slik ble det.

I kveld går programmet ”Nerven i min sang” på NRK1. Et nært, varmt og morsomt møte med en artist med et langt, variert og fortsatt høyst levende artistliv.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jonas Fjeld, flankert av Caroline Bækkelund Hauge og Tordis Gauteplass.

Jonas Fjeld, flankert av programskaperne Caroline Bækkelund Hauge og Tordis Gauteplass.

Foto: NRK / NRK

Fra den spede begynnelsen

Karrieren startet på et gutterom i Fjellsbyen i Drammen tidlig på 70-tallet.

Artistnavnet tok han etter Øvre Richter Frichs romanfigur, om den blonde kjempen Jonas Fjeld. Mange husker nok den spede begynnelsen i «Jonas Fjeld Rock’n Rolf Band», der han fremstod i trikot, med spisse sko og det norske flagget malt i ansiktet.

For å få spillejobber måtte de spille svensktoppmusikk til dans, men de sørget også alltid for å sminke seg om og gjøre et sett som Jonas Fjeld Rock n' Rolf Band. De fleste i publikum forstod ingenting.

Ingen visste jo da at vi senere skulle få sanger som ”Engler i sneen”, ”Drammen i regn” og ”Nerven i min sang” fra drammenseren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jonas Fjeld Rock’n Rolf Band

Jonas Fjeld Rock’n Rolf Band på scenen et sted i Norge.

Foto: Privat

Gjennombruddet

Senere ble det Jonas Fjeld Band i flere konstellasjoner, men det store kommersielle gjennombruddet kom først i 1984/85 med plata ”Neck n’ Neck” og sangen ”The bells are ringing for you now”.

– Det var min første virkelige hit, forteller Jonas Fjeld i programmet. Folk kom på konsertene for i hvert fall å høre den sangen.

Etter hvert ble det flere plater, flere hiter og mange samarbeidspartnere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jonas Fjeld hjemme på Konnerud

Jonas Fjeld ved kjøkkenbordet hjemme på Konnerud i Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Savnet etter Hilde

Jonas Fjeld har nemlig samarbeidet med mange. Både i Jonas Fjeld Band, og i konstellasjoner som Danko, Fjeld & Andersen, Tres amigos og med Chatham County Line.

Mest kjent er nok ”To rustne herrer”-samarbeidet med Ole Paus, som også har skrevet de fleste av de norskspråklige tekstene hans.

Jonas Fjeld og Hilde Heltberg

Hilde og Jonas.

Men Terje blir rørt når han forteller om det nære samarbeidet med Hilde Heltberg, som døde i fjor. Han traff henne i 1982, og sammen fikk de en stor hit med sangen ”Når vi deler alt”.

– Hilde var så lett å spørre. Jeg ringte henne alltid når jeg trengte en kvinnestemme eller koring, og hun stilte alltid opp. Hun var en ener og ”en av gutta”. Det var veldig trist at hun gikk bort, sier han.

Pessimist

Jonas Fjeld

En sliten Jonas Fjeld etter en spillejobb tidlig på 70-tallet.

Foto: Privat

Ikke bare får vi høre musikken og se klipp fra hans 40 år lange karriere på TV i kveld, men vi møter også mennesket Terje Jensen.

Sjenerøst forteller han om hvordan det var å finne kjærligheten og bli far i voksen alder, om paradiset sitt i Sverige og hvordan han bruker hvert ledige sekund på å gruble.

– Jeg er født pessimist, sier Fjeld. Jeg tenker og grubler på alt som kan gå gæærnt, så kan det bare gå oppover, smiler han.

NRK1 sender portrettprogrammet «Nerven i min sang» på jubilantens 60-års dag, 24. september, klokka 20:15.

Se også programmet her.