- Venstre har en nøkkelrolle ved dette valget. Partiet kommer til å gjøre det meget godt. Meningsmålingene antyder et sted mellom sju og ti av 59 mandater. I dag har Venstre tre, sier Aftenpostens kommentator Lars Hellberg til NTB.
Ola Elvestuen er Venstres førstekandidat ved bystyrevalget.
Foto: VenstreHovedstaden har de fire siste årene blitt styrt av et Høyre/Frp-byråd med støtte fra KrF og Venstre fra sak til sak. Men nå vil Venstre ha enda mer makt, på bekostning av Frp.
- Vi vil i byråd sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Rune Gerhardsen blir ikke byrådsleder med vår hjelp, sier Venstres Ola Elvestuen til NTB.
Vil ha borgerlig byråd
Høyres Erling Lae vil ikke svare på om han foretrekker å lede et byråd sammen med Fremskrittspartiet eller med Venstre og KrF.
- Det får du aldri svar på. Jeg vil helst ha med alle de fire borgerlige partiene, sier han.
Arbeiderpartiet er Oslos klart største parti, med støtte fra nesten hver tredje velger. Men SV ser ut til å gjøre et dårligere valg enn for fire år siden, noe som kan velte Rune Gerhardsens drøm om å lede et rødt byråd i hovedstaden.
Høyre har ikke tapt
- Jeg er veldig spent på utfallet. Meningsmålingene tyder ikke på at Høyre tapt særlig oppslutning etter Ditlev-Simonsen-saken, sier Hellberg.
Han tror ikke hverdagen til Oslo-folk blir særlig forandret dersom byrådet skifter farge.
- Utbyggingen av kommunale tjenester vil nok bli noe større med et rødt byråd, ellers tror jeg ikke det blir store forskjellen. Erling Lae og Rune Gerhardsen er begge skikkelige og ordentlige, selv om Gerhardsen nok er mer uberegnelig og iblant kommer med uoverlagte utspill, sier Aftenpostens erfarne kommentator.
Rune G. tror på seier
Rune G.s siste sjanse har enkelte kalt valget i Oslo. Ap-veteranen utelukker ikke at han vil prøve igjen om fire år dersom han skulle mislykkes nå. Men han tror på seier.
- Jeg hater å tape, sier Gerhardsen til NTB.
Rune Gerhardsen har brukt store deler av valgkampen på å angripe Høyre-byrådets konkurranseutsetting av eldreomsorgen. Han har også gitt ut en egen håndbok i tøv der han harselerer med anbudsiveren.
- Boka gjør seg i selskapslivet. Å organisere en kommune som et konsern gir seg mange morsomme utslag, sier Gerhardsen.
- Morsomme utslag
Han gir følgende eksempler:
- Et eksempel er Grorud-mannen som ba kommunen rydde opp i alt søppelet som lå og fløt langs jernbanen og i Alnaelva. Det viste seg at friluftsetaten hadde ansvaret for søppelet på land, mens vann- og avløpsetaten var rette instans for søppelet til vanns. Men ingen av etatene kunne rydde opp, den jobben måtte ut på anbud.
- Et annet eksempel er skoleklassen som skal ta trikken til Nasjonalgalleriet. Elevene må løse billett selv om kommunen eier både skolen og trikken. Slike historier er det mange av, og de viser at ikke alt egner seg for markedstenkning og konkurranseutsetting, sier han.
Erling Lae har på sin side liten sans for morsomhetene.
- Det er Gerhardsens eksempler og ikke vår praksis som er tøvete. Mange av historiene stemmer rett og slett ikke. Men det er enkelte områder der innsatsen mot korrupsjon gjør det nødvendig med sterke kontrollrutiner som kan virke byråkratiske, medgir Lae.
Bedre kommunalt tilbud
Bygging av flere kommunale sykehjemsplasser, billigere trikk, byfritt sentrum og en tryggere by er blant valgløftene fra de rødgrønne i Oslo.
- Vi mangler 600 sykehjemsplasser og trenger både private aktører og ideelle organisasjoner. Men det viktigste er at vi sørger for at det er nok kommunale plasser og at det kommunale tilbudet er godt nok. Det er det grunnleggende, sier Gerhardsen.
- Med Rune Gerhardsen som byrådsleder vil reformarbeidet stoppe opp. Det blir slutt på fornyelse og valgfrihet innenfor skole og eldreomsorg, repliserer Lae.
Han mener byrådet fortjener å bli gjenvalgt blant annet fordi Oslo har avviklet eiendomsskatten.
- Dessuten er jeg veldig stolt av resultatene innen skolen og det store byutviklingsprosjektet Fjordbyen, sier byrådslederen.