Hopp til innhold

Johannes Døperens kamp mot ondskap

Få helgener har festdag på sin bursdag, slik Johannes Døperen har i dag - og hele sitt liv kjempet han mot det onde.

Sankthans

Sankthansfeiringen er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes fødsel. Her er et sankthansbål på Sverresborg i Trondheim.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Atle Sommerfelt

Biskop i Borg, Atle Sommerfelt, forteller engasjert om en profet som ryddet vei for Jesus.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er som julaften og første juledag, sier biskop i Borg, Atle Sommerfelt, når han skal beskrive hvorfor vi feirer sankthans i to dager.

Sankthans, jonsok eller midtsommer - dagen i dag har mange navn.

Tiden vi er inne i nå er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes fødsel, som ifølge Lukasevangeliet var seks måneder før 24. desember da Jesus ble født.

Biskopen forteller om en mann som brukte mye av sin tid til å kjempe mot det onde.

– Han var kjent for å være den som ryddet vei for Jesus og for sitt opprør og kamp mot ondskap og mørkets krefter. Han var en profet og en mann som var svært fremsynt, forklarer han.

På linje med jul og påske

Døperen Johannes

Johannes Døperen, her som skulptur av Donatello.

Foto: Basilica dei Frari

Sommerfelt mener Johannes kamp er like aktuell i dag og han mener feiringen med å tenne bål, symboliserer den kampen.

– Det er like relevant i dag.Tradisjonen med å tenne bål mot sykdom og mot ondskap, er et flott bilde på det gode og på varmen fra ilden. Bålet symboliserer lyset, sier biskopen.

Selve navnet St. Hans kommer fra det danske helgennavnet til Johannes Døperen, og å feire han har vært en tradisjon siden 400-tallet og en helligdag frem til 1700-tallet.

Biskopen forteller at sogneprest Jacob Nicolai Wilse omtalte sankthans som en av de store feiringene på lik linje med jul og påske.

– Det var jo virkelig en tid for dans og moro, forteller han.

En dag på sjøen

Mens sankthans-aften feires 23. juni, er 24. bursdagen til Johannes, som var en slektning av Jesus.

– Det er få helgener som feires på sin bursdag, de fleste har markeringer etter sin død. Men Johannes feires altså på sin bursdag, forteller biskopen.

Selv er biskopen oppvokst ved sjøen i Asker og hans feiring har bestått av å dra på sjøen for å se på bålene. Noe han også gjorde i går.

– Men på grunn av bålforbud var det ingen bål, og båthavnene var fulle av båter som ikke hadde reist ut på sjøen. Det er jo litt synd, sier han.

Sankthans har ingen liturgi i kirken, men Sommerfelt mener kirken kan se nærmere på hvordan den kan markeres.

– Jeg synes vi som kirke kan tenke gjennom hvordan vi kan lage en ny allianse til sankthans, som er litt mer folkelig, sier han.