Jobber sammen for å kapre turister

Turistkontorene i Østfold går nå sammen om å tette turist-lekkasjen til Oslo.

Ann-Jorid Pedersen
Foto: Odd Skjerdal / NRK

Fra oktober flyr Ryanair til og fra åtte nye destinasjoner fra Moss lufthavn Rygge.

Det betyr at stadig flere ikke bare kommer til å lette fra Rygge, men også lande på Rygge.

Nå går turistkontorene i Østfold sammen om å unngå at utlendinger som kommer hit blir her i fylket, og ikke drar videre til Oslo.

LES: Flere turister velger Østfold

– Vi skal få litt mer sving og struktur på markedsføringen av Østfold i utlandet, fastslår turistsjef i Fredrikstad, Ann Jorid Pedersen.

Ikke Østfold, men Oslofjorden

Hun forteller at turistkontorene alltid har hatt jevnlige møter, men at samarbeidet nå skal tas noen skritt videre. At det skjer samtidig som om Ryanair åpner åtte nye flyruter fra Rygge, er ikke tilfeldig.

– Vi har helt nye muligheter med Moss lufthavn Rygge og det må vi ta på alvor. Ryanair sier selv at for hver tiende som flyr ut, kommer det fire tilbake. Utfordringen blir å få disse til å ville bli i Østfold, sier Pedersen.

Alicante, Barcelona (Girona), Brüssel, Bremen, London (Stansted), Madrid, Milano (Bergamo) og Stockholm er de nye destinasjonene som åpner i oktober. Fra før har Norwegian en rekke etablerte flyruter til utlandet.

Turistsjefen mener en viktig ting blir å tilpasse seg markedet.

– Østfold er et lite sted og inget stor merkevare å selge i utlandet. Skal vi nå frem må vi heller snakke om Oslofjorden, det er et navn som er kjent i utlandet, sier Pedersen.

LES: Med klæddekake til turistene

Villmarksturer til Indre

Turistsjefen i Fredrikstad forteller at man nå er i gang med å planlegge hvilke land man skal støtet inn på, for deretter å selge inn temapakker og opplevelsesreiser tilpasset målgruppen.

– Det kan være skjærgårdsferie, golf, spa og båt eller kunst, kultur og arkitektur. Vandreturer i villmarken i Indre Østfold er også mulig å få i stand, sier hun.

Markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Torp Lufthavn Sandefjord, hvor Ryanair har operert siden 1997, sier at flyselskapet bringer en stor andel utenlandske turister til Norge.

LES: Turistnæringen kan tjene millioner

– Ryanair har et godt fotfeste i Euuropa, så jeg tror nok at andelen utenlandske turister som kommer inn med Ryanair vil være høyere enn om man for eksempel har et norsk selskap, sier hun.

LES OGSÅ: Haldenkanalen ut til verden