Hopp til innhold

Jentene slåss på grunn av «blikking» i skolegården

Siden skolestart har det vært fire masseslagsmål mellom jenter på Hersleb videregående skole i Oslo. Skolen sier de aldri har opplevd lignende.

Filmer ungdom som slåss

VIDEO: Her barker flere jenter sammen inne i et klasserom ved skolen. Senest fredag havnet flere jenter i et slagsmål.

NRK har fått tilsendt flere videoer som viser slåssingen mellom grupperinger av jenter ved Hersleb videregående skole.

En av videoene viser flere jenter som slåss i det som ser ut som et klasserom. En jente ligger på gulvet, mens flere står over og slår. Flere andre rundt roper «stopp».

I en annen video barker rundt ti jenter sammen utenfor skolen, mens en voksenperson forsøker å gå imellom. Alle videoene sirkulerer på snapchat.

Anja Teig, rektor på Hersleb skole i Oslo

Rektor Anja Teig på Hersleb videregående skole har hatt og skal ha møter med jentene som har vært med i slåsskampene.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

– Vi har hatt slåsskamper tidligere, som det er på alle skoler fra tid til annen, men sånn som det har vært den siste uke har vi ikke opplevd før, sier rektor Anja Teig til NRK.

Hun understreker at det kun er noen få elever som har vært involvert i slåssingen.

Krangler om faste plasser

Ifølge en kilde NRK har pratet med skal en av slåsskampene også ha involvert elever fra andre skoler. Det bekrefter også Anja Teig. En av kampene var også mellom flere gutter ved Hersleb videregående skole.

Kilden forklarer at flere av slåsskampene har startet fordi en jente fra en gruppering har «blikket» en jente fra en annen gruppering. Fenomenet «blikking» er når en person ser på deg og det blir oppfattet provoserende.

– Mitt førsteinntrykk er også at dette er bagatellmessige saker, sier Teig.

Siden skolestart har det vært fire masseslagsmål mellom jenter på Hersleb videregående skole i Oslo. Skolen sier de aldri har opplevd lignende. NRK har fått tilsendt flere videoer som viser slåssingen mellom jenter ved Hersleb vgs.

VIDEO: Skolen sier de aldri har opplevd lignende, etter en rekke masseslagsmål mellom ulike grupperinger den siste tiden.

Også uenigheter om plasser i klasserommet har ført til slåsskamp. Det er ikke faste plasser i klasserommene ved skolen, men flere av jentene mener de har hevd på «sin» pult.

– Vi samarbeider med forebyggende politi, Salto og Utdanningsetaten for å trygge elevenes læringsmiljø og en trygg skoledag for alle, sier rektor Anja Teig.

Salto er samarbeidsmodellen til kommunen og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant unge.

– Trenger konfliktrådet

Rektor forteller at de har forsøkt å mekle mellom jentene tidligere, men fredag brøt det igjen ut en slåsskamp. Teigen vet ikke årsaken til at konflikten blusset opp igjen.

– Jeg har snakket med noen av jentene som var involvert, og avtalt at vi skal møtes mandag, sier Teig.

Nå har hun kontaktet konfliktrådet.

– Det er tydelig at disse jentene trenger litt hjelp å håndtere dette, sier hun.

Også Hilde Herstad som er politibetjent i forebyggende gruppe i Oslo-politiet, har hatt møter med to av jentene, en fra hver gruppering. Hun understreker at det er nulltoleranse for vold i Oslo-skolen.

– Det viktige er å prioritere tryggheten til de som er på skolen for å følge undervisningen. Det må få konsekvenser om du ikke klarer å oppføre deg. Det er ingen menneskerett å gå på videregående skole, sier Herstad.