Jenta som forsvant

I en måned lette frivillige etter nabojenta Sigrid (16) som plutselig ble revet bort. På mandag starter rettssaken som skal forsøke å gi svar på hva som egentlig skjedde med henne.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Sigrid-tidslinje» i nytt vindu

To ting er sikkert: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant brått på vei hjem fra en venninne natt til søndag 5. august. Hun ble funnet død i et skogholt på Kolbotn en knapp måned senere.

Politiet mener hun ble drept. Eksakt når, hvorfor og hvordan har vært et åpent spørsmål det siste året. Men politiet mener en nå 38 år gammel mann fra Sunnmøre har gjort det, og at han forsøkte å skjule ugjerningen i ettertid.

Følg rettssaken fortløpende: Drapet på Sigrid

I løpet av den første uken skal retten på åstedsbefaring på de viktigste stedene som er koblet til forsvinningen og drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Nina Prebe

Statsadvokat Nina Prebe.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Åstedsbefaringen er et ledd i å opplyse retten på best mulig måte og gi dem den informasjonen de trenger, sier statsadvokat Nina Prebe til NRK.

Retten skal se på området ved barnehagen i nærheten av hjemmet til 16-åringen, der mobiltelefonen, en sokk og skoene hennes ble funnet.

De skal også tilbake til låven og campingvogna på Bryn, der politiet mener Sigrid ble holdt fanget og drept.

Spiller av lydopptak

To biler blir også sentrale i rettssaken. Politiet mener Sigrid ble bortført fra Østensjø til låven på Bryn i en Citroën personbil. Og at hun ble fraktet fra låven til Kolbotn i en Volkswagen Passat. Tekniske undersøkelser av disse blir sentralt i retten.

Det vil også bli avspilt to lydopptak av tiltalte. Ett i samtale med den tidligere medsiktede og ett med en venn.

Sju personer som blir beskrevet som tidligere venner, venner og bekjente skal vitne. Det skal også kjøperen av den ene bilen.

– Fanget i campingvogn

38-åringen fra Sunnmøre er tiltalt for forsettlig drap og for frihetsberøvelse.

– Når det gjelder 38-åringen, har Riksadvokaten besluttet å tiltale ham for overtredelse av straffelovens § 233, 1. og 2. ledd. Det vil si forsettlig drap av Sigrid Giskegjerde Schjetne, at drapet ble begått for blant annet å skjule bortføringen av Sigrid eller for å unndra seg straff for dette, og videre at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, sa statsadvokat Nina Prebe da tiltalen var klar i juli.

– Tiltalen omfatter også overtredelse av straffelovens § 223, 1. og 2. ledd, altså frihetsberøvelse av Sigrid, og hvor frihetsberøvelsen har voldt ualminnelige lidelser for henne.

I tiltalen kommer det frem at 38-åringen skal ha bortført Sigrid fra Østensjø ved å kjøre henne bort i bilen sin og deretter holde henne fanget i en campingvogn som sto i en lagerbygning på Bryn i Oslo. Han skal ha utsatt henne for vold og drept henne, men det er ikke klart hvordan Sigrid ble drept.

Ifølge tiltalen fraktet tiltalte henne deretter til Kolbotn i Akershus, hvor han skjulte henne i et skogholt.

Rettssaken starter mandag 16. september, og det er satt av tre uker til saken i Oslo tingrett.