Hopp til innhold

TV-pastor fnyser av «klimahysteriet» for snart kommer Jesus tilbake

TV-pastor Jan Hanvold ber folk slutte å engasjere seg i klimaspørsmålet. Spis biff og fly som aldri før, mener Hanvold, for snart kommer Jesus.

Jan Hanvold

TV-pastor Jan Hanvold går på Facebook hardt ut mot «klimahysteriet» og Greta Thunberg.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

Hanvold er svært aktiv på Facebook, hvor han har flere tusen følgere, og har den siste tiden latt seg engasjere av det han kaller et medieskapt klimahysteri. I et av innleggene på Facebook skriver han blant annet:

«Bibelen sier at snart kommer Jesus, å oppretter sitt 1000-årige fredsrike. Så det er de gode nyhetene, verden går ikke under. (...) Så ikke vær bekymret for klima. Fortsett å spis din biff med god samvittighet. Fly som aldri før, få ikke fly skam.»

Jan Hanvold driver den største kristne TV-kanalen i Norge fra sine lokaler i Drammen, og når hver uke over 100.000 seere.

– En falsk profet

– Jan Hanvold er en falsk profet som bidrar til at klimakrisen blir verre for millioner, sier biskop Atle Sommerfeldt.

Sommerfeldt er biskop i Borg bispedømme og har engasjert seg i klimasaken, blant annet ved å fjerne kjøtt fra menyen i bispedømmet. Han går hardt ut mot Hanvold.

– Det er bare tullball det Hanvold skriver. Oppdraget vi har fått fra Gud er å forvalte det skaperverket vi er gitt på best mulig måte, sånn at vi overlater det i bedre stand enn det vi fikk det, sier biskopen.

Hanvold skjønner lite av kritikken.

– Når biskopen kaller meg en falsk profet, må han gjerne gjøre det. Selv har jeg aldri kalt meg selv en profet. Jeg bare reflekterer over hysteriet og ber folk komme til sunn fornuft, skriver Hanvold i en e-post til NRK.

Se hele svaret til Hanvold nederst i saken.

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.

Biskop Atle Sommerfeldt kaller Jan Hanvold for en falsk profet.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Mener Hanvold bør skamme seg

Sommerfeldt påpeker også at alle representative kirkelige organer både i Norge og i utlandet sier at klimakrisen er reell og at det må mobiliseres for å hindre videre utvikling.

– Det er uansvarlig av en predikant å prate på denne måten. Han har ingen kunnskap om Guds plan for fremtiden. Det står i Bibelen at det kun er Gud som vet når den dagen kommer, sier Sommerfeldt, som også er tidligere generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, mener Hanvold bør skamme seg.

– Han er helt på jordet. Det han sier er så langt fra det Bibelen forteller oss om nestekjærlighet.

– Det er ganske alvorlig at han, som faktisk når ut til en betydelig mengde mennesker, sprer konspirasjonsteorier. Folk bør slutte å lytte til ham, oppfordrer Eiterjord.

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom

Leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord mener Hanvold bør skamme seg.

Foto: Anna Birkeland Olderud / Natur og Ungdom

«Thunberg ikke vel bevart»

Hanvold tar også for seg Greta Thunberg i innleggene sine. Han mener han kun kan se på uttrykket i ansiktet hennes at hun ikke er vel bevart.

«Og hisse opp barn over hele verden, til, å streike for klima og hjerne vaske barna til, å tro på dette hysteriet. Personlig synes jeg synd på denne jenta, å ber for henne. At hun ikke skal ta mer skade av, å være et midtpunkt i dette medie-hysteriet.»

– Hun har skapt den største grasrotbevegelsen for miljøet noensinne. Hun er ikke hindret av sin Aspergers-diagnose. Det at han drar opp det, synes jeg er forkastelig, sier NU-leder Eiterjord.

– Han er en dårlig representant for kristne verdier. Skal man vise nestekjærlighet må vi ta vare på jorda vår.

Eiterjord innrømmer at han nok er en av dem som Hanvold omtaler som en «fanatisk grønnskolling».

– Men dere trenger ikke lytte til meg. Lytt til klimaforskerne som sier at skal vi hindre at millioner av mennesker blir flyktninger, så må vi ta klimakrisen på alvor, sier NU-lederen.