Hopp til innhold

Jan Billy (38) har løpt 165 konkurranser under koronatiden

Da pandemien stengte ned alle idrettskonkurranser i mars, skapte det en voldsom kreativitet i løpemiljøet. Det har gjort annerledes-sesongen til den beste for Jan Billy Aas.

Jan Billy Aas

Jan Billy Aas har løpt mange av konkurransene på en oppmålt løype like ved der han bor i Kråkstad i Nordre Follo.

Foto: Christian Nicolai Bjørke / NRK

– Jeg har løpt 165 konkurranser siden 18. mars. Jeg har ikke brutt en eneste av dem, sier Jan Billy Aas.

De siste årene har 38-åringen jobbet mot et noe spesielt mål. Han vil gjennomføre 1000 løpekonkurranser før han fyller 40 år sommeren 2022. Han manglet 198 før årets sesong, og var avhengig av et hektisk program i 2020 for å klare målet.

Men nedstengingen av all idrett i mars såut til å spolere mye. I stedet skulle det vise seg å bli positiv.

Fire løp på en dag

I fraværet av andre konkurranser, har det nemlig vært en voldsom vekst av folk som arrangerer konkurranser der deltakerne kan løpe en gitt distanse hvor de vil.

Ved å dokumentere at de har løpt rett distanse og sende inn tiden man brukte, blir de med på løpets resultatliste. En del arrangører sender også premier i posten.

Og nettopp dette har gitt Aas nærmest uendelige muligheter de siste månedene. Han har deltatt i virtuelle konkurranser i både Sverige, Japan, Latvia og Tyskland i tillegg til i Norge.

Jan Billy Aas

Fullførte løp nummer ett tusen. Løpssesongen har blitt travel for Jan Billy Aas fra Nordre Follo. Det som kunne blitt en laber sesong, ble i stedet tidenes mest omfattende.

Foto: Privat

Lørdag løp han konkurranse nummer 1000 i form av halvmaratonen «The Rainforest run».

– Løpet gikk over all forventning i en litt krevende løype, forteller han til NRK etter målgang.

Han hadde håp om å sette årsbeste, og klarte det med en margin på 53 sekunder.

– Jeg har ikke hatt mer enn to-tre treningsturer det siste halvåret. Det meste av løpingen har vært konkurranser, sier han.

Enkelte ganger har han løpt flere konkurranser om dagen. Den kanskje mest ekstreme dagen ble 17. mai.

– Jeg begynte klokka 3 på natta. Da løp jeg først en 3-kilometer, og så en 10-kilometer. Senere på dagen løp jeg halvmaraton før jeg avsluttet dagen med en maraton. Jeg visste vel at det siste løpet kom til å gå galt, sier han og ler.

Tror på varig løpebølge

Selv om mange idretter har hatt lite aktivitet i 2020, tyder mye på at nordmenn har løpt mer enn på lenge.

Sportskjeden Löplabbet har hatt 50 prosent vekst i salg av joggesko i år. For dem har utfordringen i perioder vært å ta inn nok varer. Som både skoselger og løpsentusiast, håper daglig leder Tor Fauske at folk skal fortsette å løpe også etter pandemien.

– De som løper må over en kneik i starten når de begynner å løpe. Nå har folk holdt på et halvt år. Så jeg tror det vil være en varig vekst, sier han.

– Bedre enn vi trodde

Kristian Ulriksen driver løpepodkasten «I det lange løp» sammen med NRK-kommentator Jann Post. Ulriksen var ikke veldig optimistisk på løpernes vegne da landet stengte i mars.

Mye har blitt annerledes enn han trodde.

– Er du fotballspiller på 3. divisjonsnivå, så har du mistet en hel sesong. Men løpingen har tilpasset seg de endringene som måtte komme. For de fleste løpere har året blitt bedre enn vi trodde, sier han.

Han tror de som har vært avhengig av en stor ytre motivasjon, som en guttetur til New York for å løpe maraton, kan ha fått problemer. Men for mange andre finnes det løsninger.

– Den elektroniske biten gjør nok at mange finner motivasjon for å komme seg ut døra. Du kan laste opp treningen og diskutere med andre løpere. Det er en motivasjon og gjør løpingen til noe sosialt, sier Ulriksen.

Jan Billy Aas

Aas ble heiet inn til ny personlig rekord på halvmaraton i «The Rainforest Run». Koronakrisen åpnet nye muligheter for å konkurrere mot seg selv i nettbaserte arrangementer.

Foto: Privat