Krever tolv års fengsel for norsk jeger som skjøt jogger

HELSINGBORG (NRK): – Han skjøt for å felle, for å drepe, sier aktor i saken. Jegerens forsvarer mener han bør dømmes for uaktsom kroppsskade.

Tiltalt Buskerud-jeger sammen med forsvarer Jorge Concha under rettsaken i Helsingborg

Den tiltalte nordmannen sammen med sin forsvarer, advokat Jorge Concha. Jegeren var svært preget og gråt høylytt også da rettssakens siste dag startet fredag.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

En 48 år gammel jeger fra Buskerud er tiltalt for drapsforsøk etter å ha skutt svenske Olle Rosdahl (76) som var på joggetur.

Aktor i saken, statsadvokat Ola Lavie, tror ikke på tiltaltes forklaring om at han trodde han skjøt et rådyr og stakk fra stedet fordi han var redd han skulle bli tatt for å jakte på natten, noe som er ulovlig.

– Det var en rev, så ble det et rådyr, men i dag ble det to rådyr, sa Lavie og viste til tiltaltes ulike forklaringer i avhør og i retten.

Løslates fra varetekt

– Det vi ikke kan forstå, er hvorfor. Det er det bare tiltalte som vet, sa Lavie om hvorfor tiltalte skjøt Olle Rosdahl..

En nordmann er tiltalt for drapsforsøk etter at han skjøt en svensk jogger. Her er video fra kikkertsiktet til jegeren.

En nordmann er tiltalt for drapsforsøk etter at han skjøt en svensk jogger. Her er video fra kikkertsiktet til jegeren.

76-åringen kunne ha dødd dersom skuddet hadde truffet noen centimeter høyere opp, sa statsadvokaten.

– Tiltalte skjøt for å felle, for å drepe, sa statsadvokaten.

Norsk villsvinjeger tiltalt for drapsforsøk på svensk jogger

 • 29. november 2018
  Jogger blir skutt

  Svenske Olle Herbert Rosdahl (75) blir skutt av en norsk jeger (48) mens han løper intervaller på en vei. Det er torsdag, og klokken er ca. 04.30 på Snälleröd utenfor Ljungbyhed i Skåne. Rosdahl er en tidligere maratonløper og trener ofte på denne tiden. Kula går gjennom hofta og ut den ene rumpeballa. Han kommer seg til en nabo og blir fraktet til sykehus. Jegeren stikker fra stedet og gjemmer seg i skogen.

  Olle Rosdahl
  Foto: SVT
 • 29. november 2018
  Norsk jeger blir pågrepet

  Sju timer senere blir den norske jegeren pågrepet av politiet i skogen. Etter pågripelsen sier 48-åringen at det var en rev han skjøt på, ifølge politiet. Men før fengslingsmøtet forandrer mannen forklaring, da mener han at det må ha vært et rådyr. Jegeren sier han stakk fra stedet etter å ha skutt fordi han var redd politiet skulle ta ham for å skyte rådyr om natten, noe som er forbudt. Han sier han hørte en mann rope etter at han skjøt, men tenkte at det var fordi vedkommende ble sint fordi han skjøt i nærheten av folk og bebyggelse. 48-åringen erkjenner at det var han som skjøt, men nekter skyld for drapsforsøk.

  Laster kart, vennligst vent...
 • 23. januar 2019
  Politiet har video og bilder

  Når politiet går gjennom minnekortet på jegerens kikkertsikte, finner de blant annet fire videoer og 32 stillbilder. En av videoene er tre minutter lang og viser at Olle Rosdahl blir skutt. Videoen starter ca. 10 sekunder før 75-åringen blir truffet. Politiet mener utifra dette materialet at jegeren må ha skjønt at det var et menneske han skjøt. Mannen holder fast på at han trodde det var et rådyr han skjøt.

  Tiltalt i Sverige - skjøt jogger
  Foto: Åklagarmyndigheten
 • 4. februar 2019
  Jegeren blir fengslet

  Nordmannen blir besluttet varetektsfengslet. Politiet mener det er fare for unndragelse, samt at fare for at han vil kunne ødelegge bevis eller på annen måte påvirke etterforskningen.

 • 22. mars 2019
  Jegeren blir tiltalt

  Svensk påtalemyndighet tar ut tiltale mot nordmannen. Han blir tiltalt for drapsforsøk, seks tilfeller av å ha jaktet rådyr og rev om natten og bruk av varmesøkende kikkert uten tillatelse. 48-åringen har også brukt feil ammunisjon ved tre tilfeller, ifølge tiltalen. Han nekter fortsatt skyld for drapsforsøk, men erkjenner å ha brutt jaktloven i Sverige.

  Kikkertsiktet til mann som skjøt svensk jogger
  Foto: Åklagarmyndigheten
 • 3. april 2019
  Rettssaken begynner

  Det er satt av to dager til rettssaken i Helsingborg tingsrätt. Nordmannen har advokat Jorge Concha som sin forsvarer. Aktor i saken er statsadvokat Ola Lavie. Johan Landén er fornærmedes bistandsadvokat.

 • 18. april 2019
  Dommen blir avsagt

  Helsingborg tingrätt dømmer jegeren til fengsel i ett år for grov uaktsom kroppsskade og grovt brudd på jaktloven. 48-åringen dømmes også til å betale en erstatning på 38 602 svenske kroner til joggeren.

Nordmannens forsvarer, advokat Jorge Concha, ba om at hans klient blir dømt for uaktsom kroppsskade og brudd på jaktloven, som han har erkjent.

Han ba også om at 48-åringen blir løslatt fra varetekt.

Tingretten mener det ikke er grunnlag for å holde nordmannen fortsatt varetektsfengslet. Han slipper dermed ut i påvente av dommen som faller 18. april.

Rettssak villsvinjeger Helsingborg

Rettssaken har gått over to dager i tingretten i Helsingborg.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Aktor har ikke kommet med noe motiv. Hvorfor skulle min klient ha skadet Olle? De kjente hverandre ikke. Man ser ikke tydelig at det er et menneske eller hvem det er på videoen, sa Concha.

Hulket

Man ser nå på videoen at det er et menneske, men det gjorde ikke tiltalte da han skjøt, sa Concha.

Nordmannen gråt høylytt under sin forsvarers prosedyre.

– At det går bra med Olle, det er det som betyr aller mest, hulket han da han fikk komme til orde.

– Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd. Det har vært helt forferdelig.

Jaktekspert: – Umulig å forveksle menneske og dyr

Det er uten tvil et menneske man ser i kikkertsiktet til den norske jegeren som er tiltalt for drapsforsøk, ifølge jaktkonsulent Jesper Einarsson i Svenska Jägarförbundet som vitnet i tingretten i Helsingborg fredag.

Våpen rettssak villsvinjeger

Dette er våpenet og stativet tiltalte brukte da han skjøt den svenske joggeren.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det er et menneske i bildet, og bygninger i bakgrunnen, var Einarssons umiddelbare kommentar da han ble vist videoen som politiet har sikret fra nordmannens kikkertsikte.

Ut ifra det man ser i videoen, er det umulig å ta feil, mener Einarsson.

– Det man kunne ha forvekslet det med, hadde vært en bjørn på bakbeina. Men det skal ikke være bjørn i Skåne, så vidt meg bekjent, sa han.

– Oppførte seg litt merkelig

Nordmannen gjemte seg i skogen etter å ha skutt joggeren. Han ble pågrepet over sju timer senere av bevæpnet politiet fra innsatsstyrken.

rettssak villsvinjeger Helsingborg

Den tiltalte 48-åringen er tiltalt for drapsforsøk.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Han var kraftig nedkjølt og litt medtatt da han ble pågrepet, ifølge en polititjenestemann i Helsingborg-politiet som vitnet i retten fredag.

– Han oppførte seg litt merkelig, men var snill og trivelig mot oss og pratet.

«Dere tror sikkert at det er jeg som har skutt mannen»

Tjenestemannen sier han deretter spurte 48-åringen om han visste hvorfor han satt i politibilen.

– Han svarte at det kanskje var for noe brudd på jaktloven. Så sa han: Dere tror sikkert at det er jeg som har skutt mannen. Jeg tenkte: Jeg har ikke sagt at noen mann er skutt. Det kan hende noen andre i patruljen sa det, det kan jeg ikke vite.

På spørsmål fra aktor om hva han mener med at tiltalte oppførte seg merkelig, svarte tjenestemannen:

Olle Rosdahl på vei inn i retten i Helsingborg

Olle Rosdahl (76) ble skutt på joggetur.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Han hadde lite klær på seg. Han er rolig og hyggelig, men det normale ville vel vært å være litt mer spørrende om han hadde vært helt uskyldig.

– Så det han forventet å se

48-åringens forsvarer hadde kalt inn forsker og seniorforeleser innenfor sikkerhet og risiko ved Lund universitet, Johan Bergström.

Forskeren trakk fram en studie på jaktulykker på New Zealand. En mulig forklaring på slike ulykker forklares i studien som kognitive «feller», sa Bergström.

Jorge Concha og Johan Bergström

48-åringens forsvarer, advokat Jorge Concha og forsker innen sikkerhet og risiko, Johan Bergström.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det kan sammenlignes med tilfeller hvor piloter har landet feil, hvor leger eller sykepleiere har gitt feil dose, sa han.

Blant annet kan man ta feil og tro at man ser noe dersom man forventer å se det eller nylig har sett det, sa Bergström.

Forskning på jaktulykker

Forskeren trakk også fram statistikk på jaktulykker i Sverige. Mellom 1983 og 2008 har det vært 22 tilfeller av jaktulykker under elgjakt, ni av disse tilfellene var jegere som feilaktig hadde skutt mennesker, ifølge Bergström.

Dette var jegere som var helt sikre på at de skjøt vilt, sa han.

Aktor i saken, statsadvokat Ola Lavie, mener studien fra New Zealand kun tar for seg stillestående dyr og derfor ikke kan sammenlignes med denne aktuelle saken.

Statsadvokat Ola Lavie

Aktor i saken, statsadvokat Ola Lavie.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Forsvarer Jorge Concha var imidlertid uenig og pekte på at et av dyrene i studien sto og hevet og senket hodet.

176 meter

I retten fredag gråt jegeren mye, slik som han også gjorde den første rettsdagen. Han har sittet fengslet i Helsingborg siden februar.

– Jeg har fortalt sannheten så godt jeg kan. Jeg har det veldig dårlig. Jeg har vært veldig uheldig.

48-åringen gjentok at han ikke er noen drapsmann, men en familiefar.

– Det er så lenge siden avhør. De prøver å snu og vende på spørsmål, jeg er så redd for å svare feil, gråt han.