Jagerflymotorer skal vedlikeholdes på Rygge

Motorene til de nye F35-jagerflyene skal vedlikeholdes på Rygge militære flystasjon. AIM Norway har bestemt seg for å plassere verkstedet sitt på Rygge til stor jubel for ordføreren.

Flyvende datamaskin, F-35

Motorene til disse F35-jagerflyene skal vedlikeholdes på Rygge.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Ordfører i Rygge Inger-Lise Skartlien, fikk beskjeden på SMS klokka 10.00 i formiddag.

– AIM Norway ønsker å relokalisere til Rygge fra Kjeller. På sikt flytter de hele virksomheten til Rygge. Det er en kjempenyhet og jeg er så glad for det, sier hun.

Aim Norway legger vedlikeholdet av jagerflymotorer til Rygge.

Her deler ordfører Inger-Lise Skartlien i Rygge den hyggelige nyheten med ordfører Rene Rafshol i nabokommunen Råde.

AIM Norway bestemte seg allerede i går for hvor det nye verkstedet skal være, men de ønsket å informere ansatte og eiere før en offisiell uttalelse.

Vil starte opp neste år

Selskapet vurderte også å flytte verkstedet til den militære flystasjonen på Gardermoen og på Eggemoen ved Hønefoss.

– Vi hadde i utgangspunktet tre mulige lokasjoner. På Rygge har vi blant annet nærhet til Forsvaret og deres operative miljø. I tillegg har de en veldig, veldig god teknisk infrastruktur på Rygge. De har blant annet brann- og redning og andre flyplasstjenester, sier administrerende direktør Ove Haukåssveen i AIM Norway til NRK.

Haukåssveen forteller videre at de har planlagt at alt skal stå klart til det første F35-flyet lander på norsk jord - sannsyligvis i slutten av 2017 eller begynnelsen av 2018.

– Vi tenker at vi skal være i gang med bygging allerede til neste år, for å ha ting klart til 2017-2018, sier han.

Ove Haukåssveen

Ove Haukåssveen i AIM Norway foran AM-1, som er betegnelsen på det aller første ferdigstilte norske F-35 kampflyet. Bildet er tatt i Fort Worth Texas hos F-35 produsenten Lockheed Martin.

Foto: Alexander H Groves / Alexander H Groves

Håper på økt bosetting

At de nå har bestemt seg for Rygge innebærer store investeringer og omkring 100 arbeidsplasser.

– Det betyr at vi får et par hundre kompetansearbeidsplasser i løpet av noen år. Vi kan få tilflytting, økte skatteinntekter og vi får statlige arbeidsplasser, sier Skartlien.

Hun håper også flere bedrifter kan komme til å ville etablere seg i nærheten av AIM Norway.

– Jeg håper vi får et kompetansemiljø på Rygge når det gjelder vedlikehold av jet-motorene. Også håper jeg vi får flere familier som flytter til Mosseregionen, sier Skartlien.