Jens Andreas Kleiven: Walk in the light

Denne ukens Østfoldalbum er «Walk in the light». Albumet er Jens Andreas Kleivens andre soloalbum.

Jens Andreas Kleiven

Jens Andreas Kleiven var tredje gjest i NRK Østfolds serie om Østfoldplatene.

Foto: jensandreaskleiven.com

Pianist, vokalist og låtskriver, men kanskje ikke kjent for så veldig mange. Denne uken har vi presentert Jens Andreas Kleivens og fem låter fra hans andre soloalbum «Walk in the light».

Kleiven bor i Oslo og jobber fulltid med sin musikk. Men det var i en av landets minste bygder hele musikkhistorien hans startet. Stikkordene er Rømskog og den lokale fysioterapeuten.

– Dette er god research. Ragnhild Bøhn var min første pianolærer. Hun tok godt vare på meg fra jeg var ni år gammel.

Jobber med TV-produksjoner

Kleiven er egentlig fra Fredrikstad, men flyttet tidlig til Rømskog. Da han fikk Bøhn som pianolærer var det gjort.

– Men det skal sies at jeg også har vokst opp med foreldre som har stor interesse for musikk. Det har gjort sitt til at jeg har fått det samme. Mamma er også pianolærer, men det var vel et ønske om å ikke ha det for familiært.

I dag er Jens Andreas Kleiven skolert pianist og lever av musikken i Oslo. Blant annet har han vært korist i Idol ved flere anledninger.

– Jeg spiller på veldig mange forskjellige arenaer. Man opparbeider seg jo en del kontakter etter hvert som man har jobbet med det en stund. Det blir både egne produksjoner, men også en del stabile TV-produksjoner som Idol og The Voice.

Hør hele intervjuet med Kleiven her:

Ønsket å ta det videre

Men innimellom jobben som musikklærer og TV-musiker blir det altså tid til egne prosjekter. I 2011 kom albumet «Walk in the light» – med låter inspirert av artister som Stevie Wonder, Al Green, Joni Mitchell, Bill Withers, Per-Erik Hallin og Andrae Crouch.

– Det er jo litt sånn det fungerer med musikk, det er helt umulig å gå upåvirket hen i dette. Så alle disse artistene er viktige inspirasjonskilder.

Albumet er også preget av erfaringene fra det første soloalbumet til Kleiven. Det heter «Moments» og ble utgitt i 2008.

– Det var på en måte å fortsette i samme stimen, men samtidig var det et ønske om å ta det et steg videre med produksjonen. Det er nok litt mer omfattende instrumentering med blant annet flere strykere, blåsere og et gospelkor. Det var viktig for meg for å få en progresjon.

Skummelt med norsk

På Walk in the light står Kleiven for det aller meste selv.

– Jeg har absolutt en finger med i de fleste delene av spillet, men jeg har også veldig gode støttespillere. Men jeg prøver å holde på med det meste.

Alle tekstene dine er på engelsk. Hva må til for å få deg til å synge på norsk?

– Det hender jo at jeg synger på norsk. Jeg synger ofte i mange andre settinger enn bare på mine egne ting. Jeg liker å synge på norsk, men det er noe med uttrykket på musikken jeg skriver. Det er jo fryktelig skummelt å synge på norsk.

Fem utvalgte fra «Walk in the light»:

Walk in the light: Tittelsporet fra albumet.

Heaven is waiting: Denne sangen handler om at vi har en himmel i møte, men også at vi har en himmel som vi kan få smake og se her og nå. Gjennom masse fine ting i hverdagen og i møte med mennesker.

I wanna follow: Det er en travel sang som handler om en iver etter å følge det jeg tror på.

In the absence: Både jeg og kona mi jobber med musikk og denne sangen skrev jeg da hun var på turné. Da fant jeg ut hvor dårlig jeg er på å være hjemme alene. Denne låten ble skrevet i affekt til min kjære kone.

I've got a saviour: Dette er en type allsang, så det er veldig mulig å lære seg sangen i løpet av tiden den varer. Følg med på det første refrenget, og syng med på det andre. Det gjentar seg, det er pianosolo og det er god stemning. Til slutt synger hele bandet og da er det bare å synge med.