Profetens Ummah fjernet fra Facebook – opprettet ny støttegruppe kort tid etter

Tidligere i dag fjernet Facebook støttegruppen til den omstridte religiøse gruppen Profetens Ummah. Fredag ettermiddag har de opprettet en ny, nettopp slik lederen varslet i dag.

Ubaydullah Hussain

Den omstridte religiøse gruppen har tidligere kommet med omstridte utsagt på Facebook, blant annet i sin hets homofile. Nå er hovedgruppen deres fjernet fra Facebook.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain

Leder i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, vet ikke hvorfor Facebook har fjernet gruppen deres.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

En av gruppens administrerende og lederskikkelse i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, sa til NRK tidligere i dag at han ikke vet hva som har skjedd.

– Jeg vet ikke hvorfor Facebook fjernet gruppen vår. Vi har hatt den i to år og i går kveld fikk jeg beskjed om at gruppen var fjernet, sa Hussain.

Hussein tror likevel ikke at de er kastet ut av nettstedet på grunn av noe alvorlig.

– Jeg har foreløpig ikke lest Facebook sin begrunnelse for å slette gruppen. Det kan hende at de gjorde en feil. Enten lager vi en ny gruppe eller så blir den gamle gjenopprettet, sier Hussain.

Fredag kveld har de opprettet en ny gruppe hvor de inviterer alle muslimer:

«Den forrige gruppen ble slettet, og denne er derfor opprettet som erstatning. Vennligst inviter samtlige muslimer på deres liste».

Må anmeldes for å fjernes

Facebooks talsperson kan ikke uttale seg om hvorfor Profetenes Ummahs gruppe er fjernet fra Facebook, men forteller at grupper generelt sett fjernes fordi noen har anmeldt den.

– Når noen anmelder en gruppe gransker Facebook innholdet og tar en beslutning om gruppen strider mot de gjeldende reglene på Facebook.

Det er Facebooks brukergruppe som behandler anmeldelsene og som fjerner grupper, bilder tidslinjer og liknende som har blitt anmeldt.

Ifølge Facebook nå Profetens Ummah gjerne opprette en ny gruppe, men at de må følge reglene for at gruppen ikke fjernes på nytt.

– Er gruppen fjernet så kan man velge å opprette en ny gruppe, men strider også denne gruppen mot reglene vil den bli fjernet. Så lenge man holder seg innenfor reglene så vil ikke innholdet bli fjernet.

– Viktig rekrutteringskanal

Lars Gule

Midtøsten-forsker Lars Gule mener Facebook har vært en viktig rekrutteringskanal for Profetens Ummah.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Forsker på ytterliggående islamisme ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule sier at Facebook har vært viktig for Profetens Ummah som en rekrutteringskanal.

– Det har vært en viktig kanal for å spre informasjon og rekruttere medlemmer. Gruppen hadde nærmere 2000 medlemmer, men alle har ikke vært tilhengere av Profetens Ummah, sier Gule.

Gule tror at Profetens Ummah vil flytte sin nettaktivitet til et annet sted.

– De har en egen nettside og vi kan forvente mer aktivitet der fremover.