Med vinter og kulde er det et velkjent syn for de fleste som ferdes i trafikken. Mot deg kommer en lastebil med snø og is på taket.
Berit Klonteig slapp fra det med skrekken.
Foto: Knut Brendhagen / NRKDet var nettopp det Berit Klonteig fra Øvre Eiker opplevde en tidlig ettermiddag i forrige uke. På vei til Kongsberg møter hun en trailer i en sving. Rett imot henne kommer en isklump på størrelse med et bilhjul.
– Jeg så den kom susende, og tenkte, hva skjer nå? Det smalt veldig, og jeg fikk ruta full av snø og måtte sette på vindusviskerne, forteller hun.
Da Berit omsider fikk stoppet bilen, så hun at frontlykta var knust og panseret hadde fått flere bulker. Hun var heldig at det ikke gikk verre, men nå må hun trolig ut med flere tusen kroner for å reparere skaden.
Les også:
Livsfarlig
Fra tid til annen får politiet meldinger om snø og is som faller av fra biler.
Knust frontlykt og bulker på panseret. Regningen blir på mange tusen.
Foto: Knut Brendhagen / NRK– Det er på dager lik de vi har hatt i det siste, det er farlig. Hvor det har regnet litt, og lastebilen blir stående en stund. Når det fryser på om natta og lastebilen setter i gang om morgenen er det livsfarlig, sier trafikkoordinator Henning Skau ved Søndre Buskerud politidistrikt.
Han forteller at det kan danne seg bassenger på opp til 100 liter oppe på kapellet på en lastebil.
– Når det fryser og begynner å seile, har vi en potensiell morder løs, sier han.
Les også;
Straffbart
Trafikkoordinator Henning Skau advarer mot livsfarlige isklumper.
Foto: Tordis Gauteplass / NRK–Hvilke regler gjelder for dette?
– Alle plikter å sikre lasten sin, inklusive snø og is. Dette skal ikke ramle av på egen hånd. Det gjelder også personbiler. All snø og is skal tas av før man begynner å kjøre. Å ikke gjøre det er straffbart, og det kan ende med både bøter og fengselsstraff hvis det fører til en alvorlig ulykke.
Berit tror ikke hun klarer å finne sjåføren hun møtte, hvis ingen av hennes medtrafikanter har sett traileren med blått kapell. Det er vanlig, mener trafikkoordinator Henning Skau.
– Det er ofte biler som kommer i motsatt retning, som får størst skader. Da er farten og kraften i sammenstøtet størst, og de som rammes ser som oftest ingen ting. Det er de som kommer bak, som melder fra, sier Skau.