Hopp til innhold

Østfolds skolefrukt får skryt i utlandet

Gratis frukt til elever i videregående skole har nådd Australia. Nå skal en forsker herme.

Gail Boddy

Gail Boddy vil innføre frukt i skolene i Australia og ser nå hvordan det gjøres i Østfold.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Østfold-frukt til skoleelever får internasjonalt skryt. Nå skal forsker og redaktør for fagtidskrift for ernæring og heimkunnskap, Gail Boddy, få politikere i Australia til å herme.

Det viser jo bare at vi er på rett vei og at dette er viktig.

Inger Christin Torp

– Banebrytende

Redaktøren av fagtidskriftet Nutridate, som gis ut til alle skoler i Australia, Gail Boddy, har en årrekke forsket og jobbet med kosthold i skolen.

Hun forteller at frukt-tilbudet til elever i norske skoler, vekker så stor oppsikt, at lignende tiltak nå vurderes i hjemlandet.

Nå er hun i Norge for å se nærmere på kostholdet, i samarbeid med fagfolk ved Universitetet i Oslo.

Videregående skoler i Østfold har i dag gratis skolefrukt, det er ikke tillatt å selge brus i kantina og ansatte i kantinene er sendt på kurs for å lage sunnere mat til elevene.

Gail boddy bruker ord som banebrytende og svært interessant når hun forteller hvorfor ordningen med frukt til Østfold-elever har nådd Australia. Hun er i Norge for å se nærmere på kosthold i skolene og hvordan frukt påvirker innsatsen.

– Dette vil jeg ta med meg tilbake for også i Australia jobber vi med hvordan skoleelever kan få mat som gjør det enklere å konsentere seg og jobbe på skolen.

Skal påvirke

Som redaktør for ernærings-fagtidskriftet som går ut til alle skoler i hjemlandet, vil hun følge Østfold-modellen med frukt i skolen og kutte ut brus og snacks i kantina.

Hun forteller at hun vil skrive om det hun har sett i Norge og påvirke slik at dette også kan bli en realitet i Australia.

Gail Boddy, Inger Christin Torp, Helge Kolstad, Svein Roald Hansen

Inger Christin Torp, Svein Roald Hansen og Helge Kolstad møtte Gail Boddy da hun var i Norge.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Den nye regjeringen vil kutte frukt i skolen for å styrke lærerne, men Arbeiderpartiets leder av oppvekst, helse og kulturkomiteen i fylket, Inger Christin Torp, mener dette viser at det er riktig å prioritere frukt.

– Det viser jo bare at vi er på rett vei og at dette er viktig. Spesielt interessant er det jo at hun ser på dette med frukt, som vi er det eneste fylket i landet til å tilby til videregående skole, i samråd med fagfolk på universitetet. Det er ekstra bra at Østfold settes på kartet for dette, sier hun.