Hopp til innhold

Internasjonal skole i Oslo mangler godkjenning

Etter planen skal over hundre barneskolebarn i Oslo få undervisning på engelsk fra høsten av. Nå viser det seg at prosjektet ennå ikke er godkjent.

Engelsk skole på Manglerud

Oslo kommune må søke Utdanningsdirektoratet om godkjenning for å få starte opp den internasjonale skolen på Manglerud i Oslo fra høsten.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Fra høsten av starter Manglerud skole med internasjonale klasser for elever på 1.–4. trinn.

Oslo skulle dermed etter planen få sin første internasjonale skole der all undervisning skal foregå på engelsk.

Men nå slår fylkesmannen fast at opplæringsloven ikke gir hjemmel for å drive en slik skole i kommunal regi.

Oslo kommune må derfor søke Utdanningsdirektoratet om å få gjennomføre forsøket som skal starte til høsten.

Overrasket over krav om godkjenning

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

Kunnskapsbyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, er ikke bekymret. Hun tror godkjenning løser seg innen skolestart.

Foto: Rushda Syed / NRK

Kunnskapsbyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl mener det er svært frustrerende å få den nye opplysningen så kort tid før skolen skal starte opp.

– Jeg er litt overrasket over at vi må søke forsøk, for det er egentlig ikke noe forskjellig regelverk mellom videregående og grunnskoler knyttet til IB-linjer, sier Tellevik Dahl.

Kunnskapsbyråden viser til at det er engelsk undervisning i offentlig regi på flere videregående skoler i landet.

– Noen i departementet må ha sovet i timen. Det har jo vært kjent i over tre år at et enstemmig bystyre ville opprette dette, så at fylkesmannen kommer med dette nå, mens vi driver og tar opp elevene på skolen er litt overraskende, mener hun.

Alle unntak må ha godkjenning

– Vi har rett og slett ikke blitt kontaktet for å bli forespurt om dette, så vi visste ikke om dette før det sto på nettsidene til Oslo kommune, sier utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Grethe Hovde Parr, utdanningsdirektør Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr sier alle unntak fra norske læreplaner må søke om forsøksordning.

Foto: Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Hun sier at opplæringsloven setter krav om at en må følge norske læreplaner i norsk grunnskole og at man må søke om godkjenning av en forsøksordning dersom en skal avvike fra læreplanen.

Et enstemmig bystyre bestemte i 2012 at det skulle etableres et internasjonalt
grunnskoletilbud i Oslo.

Men at de måtte søke Utdanningsdirektoratet om å få godkjent en forsøksordning ble ikke kjent for kommunen før fylkesmannen tok kontakt ved påsketider i år.

Foreldre og elever kan ta det med ro

Kunnskapsbyråd Tellevik Dahl sier at selv om de mener det ikke er nødvendig å søke om en forsøksordning, vil kommunen gjøre det fylkesmannen ber om.

– Vi har hatt god dialog med fylkesmannen og sender søknaden i slutten av uken. Vi har fått positive signaler om at dette kommer til å løse seg, så elever og foreldre trenger ikke å være bekymret, sier hun.

Utdanningsdirektoratet sier til NRK at de ikke kan kommentere denne saken før de har mottatt søknaden fra Oslo kommune. De kan heller ikke si hvor lang behandlingstiden vil være.