SE OGSÅ: |
Regelen er at man plasserer disse tre elementene i et triangel. Begynn med vasken som er avhengig av vanntilførsel. Det er viktig hvordan vi beveger oss i rommet.

Kathrine Wang Eriksen gir deg dine kjøkkentips. Foto: Ole Rolfsrud.
Et funksjonelt kjøkken er et kjøkken det er lett å arbeide i. Det inneholder de elementene man trenger og disse er plassert riktig i forhold til hverandre. Det gir:
- tilgjengelighet
- maksimalt dagslys
- triangelet
- effektivitet
Oppbevaring er veldig viktig. Ha så mye oppbevaringsplass som mulig. Beregn dobbelt så mye.
2 ulike typer kjøkken:
Frittstående kjøkken:
- Kan ta med deg når du flytter. Bra om du leier.
- Vokse med økonomien
- Fleksibelt
- Egen stil
- Mindre oppbevaring
- Kan virke rotete
Tilpassede kjøkken:
- gir et ryddig inntrykk
- maksimal utnytte av plassen
- innebygde løsninger
- kan tilpasse det meste
- kan lett oppdateres ved å skifte fronter og håndtak
- øker verdien av boligen betraktelig
- kan ikke ta det med deg når du flytter
Flater:
Viktig at man velger materialer som er lett å rengjøre. Pengene bør investeres i de tingene man bruker mest, f.eks. benkeplaten.
Plater:
Nederste prisklasse: laminat og fliser
Mellomprisklassen: tre og rustfrittstål
Øverste prisklasse: stein og corian
Laminat:
- billigst
- mange variasjoner og farger
- lett å tilpasse
- lett å reparere
- kantene skaller fort av
- platen får lett brann og kuttskader
- kan se billig ut
Fliser:
- mange former, farger og kvaliteter
- reflekterer lys
- lett å tilpasse
- tåler varme gryter og hakking av mat
- fugingen er umulig å holde helt ren og vil bli misfarget over tid
- dersom man mister noe tungt på dem kan de få hakk eller sprekke
Treplater:
- gir karakter og demper den kjølige effekten moderne utstyr har.
- kan skape en fin harmoni med å matche benkeplaten med gulvet
- lett å tilpasse og reparere
- varer lenge, kan bli flottere over tid
- må behandles regelmessig, spesielt de første årene
- tåler ikke varme
- skades lett med kniver
- man får det man betaler for. De billige blir skjeve og får sprekker over tid
Rustfritt stål:
- reflekterer lys, som gir en følelse av at rommet blir større
- gir et moderne uttrykk
- de profesjonelles valg fordi den er solid, hygienisk og tåler varme.
- lett å forme. Vask og arbeidsflate kan være fra samme plate. Fri for skjøter og skarpe kanter
- får fort fingermerker
- får riper og bulker, avhengig av kvaliteten på stålet
- veldig klinisk. Man må like den industrielle stilen
Stein:
- eks. marmor, granitt og skifer
- mange ulike farger
- klassisk
- gir et lukseriøst uttrykk
- varer evig
- tåler varme
- får ikke riper
- er hygienisk og vanntett
- veldig tung så møblene og gulvene må tåle vekten
- kostbart
- kan ødelgges av f.eks. etsende sitron
- mister man noe på stein blir det vanligvis ødelagt
Corian:
- veldig kostbart men solid
- laget av stein og harpiks
- kan formes og farges som man ønsker
- tåer varme og hakking av mat
- lett å rengjøre
- investere i om man skal bli boende
Belysning:
Belysningen må planlegges fra starten av for å fungere. Det er viktig å få inn mest mulig dagslys.
Hengelamper kan fungere om de er sterke og mange nok. Downlight og spotlight på skinner er å foretrekke. De er allsidige og kan reguleres. De gir et mykere lys enn lysrør.
Lys til spesielle formål er viktig. Innstaller lys under overskap og i viften. Rett lys mot steder som trenger mye lys, som f.eks. arbeidsplaten hvor man lager mat. Generell belysning i tak og arbeidsbelysning under skapene. I tillegg kommer atmosfærelys.
Farge:
Det er lett å få mange farger i et kjøkken pga utstyr, skap og plater. Ikke bruk mer enn 3 farger. Det er billigere å skifte ut utstyr enn å male veggene. Frukt og blomster gir også farge. Bruk kontrastfarger, men mer av den ene enn den andre.
Tips:
- tenk på utstyret du har og ta det med i planleggingen, eks. bakemaskin, kaffetrakter og brødrister
- en sensorbryter er veldig praktisk på et kjøkken dersom du bærer noe eller har mat på hendene
- kraner med hode du kan trekke ut for å komme til i allle kroker av vasken