Hopp til innhold

Sulten på insekter

Det blir omtalt som fremtidens mat, men foreløpig er det nesten umulig å få tak i insekter til å spise her i landet.

Lise Solli

SMOOTHIEGLEDE: Prestasjonstrener Lise Solie lager smoothie med gresshoppemel. Det mener hun er både sunt og bra for miljøet.

Foto: Matunda Bigirimana

Gresshoppe-smoothie

Smoothie lagd med blant annet gresshoppemel.

Foto: Privat

– Jeg bruker gresshoppemel i smoothie, burger og bakervarer, sier Lise Solie som er prestasjonstrener på Norges Toppidrettsgymnas.

Hun står foran kjøkkenbenken og heller en spiseskje av de kvernede insektene opp i smoothiemiksen. Likevel er hun ikke fornøyd med utvalget.

– Det hadde vært ekstra stas å ha ferske insekter til for eksempel taco eller på toppen av pizzaen, sier hun.

Allerede i 2013 kom FNs matorganisasjon med en rapport der de anbefaler at vi skal spise insekter.

Å få tak i slike insekter her i landet er imidlertid ikke bare lett. Regelverket er komplisert.

Ingen godkjenningsordning

– Virksomheter som selger insekter har et stort ansvar når de markedsfører og selger slike nye matvarer. De må oppfylle alle krav i matloven, sier seniorrådgiver Svanhild Vaskinn i Mattilsynet.

I praksis betyr det at alt av mat som går under kategorien ny mat, skal risikovurderes før den kan selges.

Solie tar ikke sjansen på å kjøpe insekter i dyrebutikk. Det gjør hun kanskje lurt i.

– Vi kan ikke uten videre si at det er trygt å spise insekter kjøpt levende i dyrebutikk. Det er ingen godkjenningsordning for levende insekter, og insekter i dyrebutikker solgt som mat til mennesker har ikke vært en del av det ordinære tilsynet med næringsmidler, sier Vaskinn.

Vil ta saken i egne hender

Victoria Stokke

Victoria Stokke vil gjennom firmaet Myldregard AS tilby det norske folket kortreiste insekter.

Foto: Myldregard

Lise Solie skulle ønske hun kunne få tak i insekter hos noen som drev med oppdrett her i Norge.

NTNU-studenten Victoria Stokke ville gjøre noe med akkurat det, da hun selv oppdaget hvor vanskelig det var å få tak i insekter. Hun startet derfor sammen med en medstudent et firma som skulle drive med oppdrett av en larvetype som heter melmums.

Firmaet hennes står nå i kø for EU-godkjennelse. Siden det ikke finnes noen godkjenningsordning for hele insekter ennå, må hun nemlig vente på et nytt EU-regelverk for ny mat. Det kommer i 2018.

Frem til det er det bare produkter laget av insekter, som for eksempel gresshoppemel, som kan godkjennes.

Risotto med melmums og sirisser

Risotto servert med melmums og sirisser.

Foto: Myldregard

Normaliserer insektene

Hjemme hos Lise Solie lages det gjerne mat med insekter til datteren og hennes venninne blant annet på jentekvelder.

– Hun syns det er kjempestas å spise gresshopper. Det blir jo en snakkis på skolen.

Solie mener det å servere smoothies med gresshoppemel på en jentekveld for datteren er med på å normalisere dette med insekter som mat.

– Problemet ligger i at vi ser på insekter som ekle skadedyr, og i vesten er vi spesielt opptatt av å spise med øynene.