– Jeg bruker gresshoppemel i smoothie, burger og bakervarer, sier Lise Solie som er prestasjonstrener på Norges Toppidrettsgymnas.
Hun står foran kjøkkenbenken og heller en spiseskje av de kvernede insektene opp i smoothiemiksen. Likevel er hun ikke fornøyd med utvalget.
– Det hadde vært ekstra stas å ha ferske insekter til for eksempel taco eller på toppen av pizzaen, sier hun.
Allerede i 2013 kom FNs matorganisasjon med en rapport der de anbefaler at vi skal spise insekter.
Å få tak i slike insekter her i landet er imidlertid ikke bare lett. Regelverket er komplisert.
Ingen godkjenningsordning
– Virksomheter som selger insekter har et stort ansvar når de markedsfører og selger slike nye matvarer. De må oppfylle alle krav i matloven, sier seniorrådgiver Svanhild Vaskinn i Mattilsynet.
I praksis betyr det at alt av mat som går under kategorien ny mat, skal risikovurderes før den kan selges.
Solie tar ikke sjansen på å kjøpe insekter i dyrebutikk. Det gjør hun kanskje lurt i.
– Vi kan ikke uten videre si at det er trygt å spise insekter kjøpt levende i dyrebutikk. Det er ingen godkjenningsordning for levende insekter, og insekter i dyrebutikker solgt som mat til mennesker har ikke vært en del av det ordinære tilsynet med næringsmidler, sier Vaskinn.
Vil ta saken i egne hender
Lise Solie skulle ønske hun kunne få tak i insekter hos noen som drev med oppdrett her i Norge.
NTNU-studenten Victoria Stokke ville gjøre noe med akkurat det, da hun selv oppdaget hvor vanskelig det var å få tak i insekter. Hun startet derfor sammen med en medstudent et firma som skulle drive med oppdrett av en larvetype som heter melmums.
Firmaet hennes står nå i kø for EU-godkjennelse. Siden det ikke finnes noen godkjenningsordning for hele insekter ennå, må hun nemlig vente på et nytt EU-regelverk for ny mat. Det kommer i 2018.
Frem til det er det bare produkter laget av insekter, som for eksempel gresshoppemel, som kan godkjennes.
Normaliserer insektene
Hjemme hos Lise Solie lages det gjerne mat med insekter til datteren og hennes venninne blant annet på jentekvelder.
– Hun syns det er kjempestas å spise gresshopper. Det blir jo en snakkis på skolen.
Solie mener det å servere smoothies med gresshoppemel på en jentekveld for datteren er med på å normalisere dette med insekter som mat.
– Problemet ligger i at vi ser på insekter som ekle skadedyr, og i vesten er vi spesielt opptatt av å spise med øynene.