Hopp til innhold

– Det var et bål på innsiden av treet

Naboene gjorde store øyne da de oppdaget at det var full fyr på innsiden av et bjørketre i Skiptvet.

Innvendig brann i trestamme

Røyken kom sivende ut av små hull i bjørkestammen.

Foto: Kjell Eivind Solberg

– Jeg har aldri opplevd noe lignende tidligere. Det er klart at det er spennende å se noe slikt, sier nylig avgått rådmann i Skiptvet kommune i Østfold, Kjell Eivind Solberg.

Det har lynet og tordnet mye i Østfold de siste dagene. Mange mistet strømmen i går ettermiddag, men ikke fullt så mange fikk oppleve det Solberg gjorde, skriver Smaalenenes Avis i dag.

– Vi så at det kom røyk fra ei gammel bjørk i nabolaget her. Vi måtte jo se litt nærmere på hva det var, sier han til NRK.no.

– Et innvendig bål

Innvendig brann i trestamme

Kjell Eivind Solberg sikret seg bildebevis av den innvendige brannen, før den ble slukket med hjelp av en hageslange.

Foto: Kjell Eivind Solberg

Det viste seg at bjørka var i fyr og flammer etter tordenværet. Men bare på innsiden.

– Det kom tydelig røyk ut av noen hull som var oppover bjørkestammen. Treet var ikke noe særlig skadd på utsiden, men vi kunne se gjennom noen sprekker at det var et bål innvendig, sier Solberg og presenterer sin egen teori om hva som har skjedd.

– Ingen av oss så at lynet slo ned i bjørka, men jeg tror nok at det var det som hadde skjedd. Det var røyken som gjorde at vi oppdaget dette. Vi så tydelig at det brant på innsiden.

Og etter at tilskuerne fikk sikret seg bildebevis ble det gjort et tappert forsøk på å slukke brannen i den gamle bjørka. Uten hjelp fra brannvesenet.

– Vi tok tak i hageslangen og tredde den ned i et av hullene det kom røyk fra. Så skrudde vi på vannet og lot slangen stå der i tre-fire timer. Det sloknet etter hvert.

En resolutt handling?

– Om det var så resolutt vet jeg ikke, men det var i hvert fall noe vi fant på da vi sto der og så på treet som brant, ler Solberg.