Hopp til innhold

Innvandrere vinner på kumulering

Politikere med innvandrerbakgrunn sikrer seg verv ved å dele ut ferdigutfylte stemmesedler i innvandrermiljøet.

Ber om personstemmer
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

I 2003 var over en tredel av valglistene fra bydelene Gamle Oslo, Alna og Søndre Nordstrand kumulert.

28 år gamle Kamil Azhar fra Arbeiderpartiet fikk en plass i bystyret for fire år siden, etter at han delte ut forhåndskumulerte stemmesedler.

I år prøver han seg igjen.

- Jeg vil inn i bystyret, og når jeg står lenger ned på lista er jeg nødt til å gjøre slike kampanjer, sier Azhar til NRK Østlandssendingen.

SMSer og ferdigutfylte stemmesedler

Kamil Azhar

Kamil Azhar

Foto: Arbeiderpartiet

Kamil Azhar er fast bestemt på å holde på plassen i bystyret, der han har sittet siden 2003.

Plassen sikret han seg foran andre håpefulle i Oslo Arbeiderparti ved at han delte ut ferdig utfylte stemmesedler i innvandrermiljøene, der han hadde kumulert seg selv, altså gitt seg selv en ekstra stemme.

Og i år gjør han det igjen. Han sender ut tekstmeldinger til venner og bekjente, hvor han ber dem om en kumulering.

Får hjelp av foreldrene

Han får også god hjelp fra foreldrene sine.

- Jeg bruker mor og far, som har et større nettverk enn jeg har, og de står på for å få valgt meg inn i bystyret, sier Aszhar.

- Går de rundt med forhåndsutfylte stemmesedler til venner og bekjente?

- De gjør selvfølgelig det. De er interessert i å få sin sønn valgt inn, sier Aszhar.

Nordmenn kumulerer ikke

Og forhåndkumulering gir resultater. I 2003 hadde så mange som 20 prosent i Oslo bystyre ikke-vestlig bakgrunn, selv om det bare er halvparten av innvandrerne som stemmer. I år kan det bli flere.

Vebjørn Aalandslid

Vebjørn Aalandslid

Foto: Fawad Ashraf / NRK

For mens nordmenn i byene kumulerer i mindre grad, kumulerer stadig flere innvandrere, i enkelte bydeler gjør over en tredel av befolkningen det, forteller Vebjørn Aalandslid i Statistisk sentralbyrå:

- Det vi ser, er at det er en veldig klar samvariasjon i at der det er mange innvandrere, er det mange som endrer listene, sier Aalandslid til NRK Østlandssendingen.

 - Ingen tvang

- I bydelene Gamle Oslo, Alna og Søndre Nordstrand var det over en tredel som rettet på listene i 2003. Det var det ikke før. På 70-tallet var det veldig få som endret på listene i disse bydelene, sier Aalandslid.

Det er en kjent sak at innvandrerpolitikere har dør til dør aksjoner der de deler ut avkryssede stemmesedler. Også Oslos moskeer blir besøkt i løpet av valgkampen.

Men selv om man blir prakket på en ferdigutfylt seddel, innebærer det ingen tvang, sier Kamil Azhar.

- Det ligger ikke i kortene at de skal ta akkurat den stemmeseddelen med til valglokalet. Det er mer et eksempel på hvordan de kan gjøre det, sier Ashar.