Hopp til innhold

Innrømmer å ha kjøpt seksualisert barnedukke på nett

Mandag startet rettssaken mot en mann fra Østfold som er den første i Norge som er tiltalt for å ha bestilt en seksualisert dukke som skal se ut som et barn.

Politiadvokat Bjørn Rudningen Thune

Aktor Bjørn Rudningen Thune mener at måten dukken er annonsert på nett fjerner all tvil om den tiltalte var klar over at den skulle fremstille et barn.

Foto: Kamilla Marie Johnsen / NRK

En Østfold-mann i 20-årene står tiltalt for å ha bestilt «en silikondukke med et seksualisert uttrykk, som i størrelse og utseende fremstår som et barn».

Tollvesenet oppdaget dukken og meldte fra til politiet. Da politiet undersøkte leiligheten til den tiltalte fant de 1606 bilder og 26 filmsnutter med overgrepsmateriale.

Emma Clare undersøker sexdukke

I en pappeske fra Asia ligger det en sexdukke på størrelsen av et barn.

– Ble trigget av dukka

Mannen erkjente straffskyld og forklarte i retten at han hadde betalt rundt 10.000 kroner for dukken. Han fortalte at han ble trigget da han så den på en nettside, men kaller det en «feilkobling» i hodet.

– Alt er bare utrolig dumt. Jeg vet at det er feil og det er noe som ikke skal skje. Jeg er klar for å ta en fengselsstraff, sa han.

Østfold-mannen er også tiltalt for to tilfeller av seksuelt krenkende atferd overfor barn under 16 år. Han skal ha sendt meldinger med seksuelt forhold til en jente, og smugfilmet en annen.

– Han erkjenner både å ha kjøpt dukka og lastet ned og oppbevart overgrepsmaterialet. Han sier at han visste hva han bestilte, en dukke som så ut som et barn, sier mannens forsvarer Lars Dahlback til NRK.

Mannen er også tidligere domfelt for å ha lastet ned og oppbevart overgrepsmateriale.

Barnesexdukke fra Fredrikstad-rettsak

Hittil har ingen i Norge blitt straffet for å kjøpe en seksualisert dukke som ligner på et barn. Det kan endre seg på mandag.

Foto: Kamilla Marie Johnsen / NRK

Spent på dommen

Dette er første gangen en slik dukke har blitt prøvd i norsk rett. Retten skal ta stilling til om dukka representerer et barn. Ifølge straffelovens §311 risikerer mannen bot eller fengsel inntil 3 år.

– Så vidt jeg kjenner, finnes det ingen rettspraksis om slike dukker i Norge, så det blir interessant å se hva slags nivå domstolen legger seg på, sier Dahlback.

Aktor Bjørn Rudningen Thune og forsvarer Lars Dahlbak

Aktor Bjørn Rudningen Thune (t.v.) snakker med forsvarer Lars Dahlback før retten ble satt mandag.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

Politiadvokat Bjørn Rudningen Thune i Øst politidistrikt er aktor i saken.

– Vi har anslått at dukken skal fremstille en jente som er mellom 9 og 12 år, forteller Thune.

Han mener at måten dukken er annonsert på nett fjerner all tvil om den tiltalte var klar over at dukken skulle fremstille et barn.

I annonsen har den på seg barnslig tøy og sitter på en sklie på en lekeplass. Det er også bilder av dukka naken på badet. Overskriften for annonsen er «Little flat-chested girl».

Aktor ba om sju måneder ubetinget fengsel i retten. Dommen faller på fredag.