Innrømmer å ha fraktet rumenere til Norge

OSLO TINGRETT (NRK.no): Mannen (49) som er tiltalt for menneskehandel, innrømmer å ha fraktet rumenere til Norge, men nekter for å ha tvunget dem til å stjele og tigge.

Oslo tingrett mandag 6. oktober

MENNESKEHANDEL: På bildet ser man aktor og tre av bistandsadvokatene til tre av ofrene i saken.

Foto: Linn Marie Hammernes / NRK

I dag startet rettssaken mot en mann (49) fra Kosovo og hans rumemske svigersønn (24) i Oslo tingrett. Begge de to tiltalte er romer.

Ifølge tiltalen skal de ha transportert eller lurt ni rumenere, noen av dem romer, til Norge ved å forespeile dem jobb her. Men i stedet for å skaffe dem arbeid skal de ha tvunget dem til å stjele, tigge og prostituere seg.

Hovedtiltalte (49) erkjenner å ha fraktet folk fra Romania til Norge, men nekter for å ha truet dem eller tvunget dem til å stjele og tigge.

– Jeg var bare ute etter å få tilbake kostnadene for å kjøre bilen, sier den hovedtiltalte.

Han forteller at rumenerne måtte betale 200 euro hver, men sier at pengene gikk til å dekke faktiske utgifter for bensin, mat og ferge på den 3000 kilometer lange turen.

Fratatt id-papirer

Ofrene, en kvinne og syv menn, ble fraktet til Norge i minibuss fra Romania i 2012. En kvinne reiste med fly i 2010. Før de kom til Norge, tok 49-åringen identitetspapirene deres og slapp dem ut på gaten uten jobb eller tilbud om noe sted å bo. De ble bedt om betale tilbake reiseutgiftene, 200 euro for de fleste av dem.

Ofrene ble truet til å tigge, stjele diesel, kobber og mobiltelefoner, og 49-åringen forsøkte også å få de to kvinnene til å prostituere seg.

Den 24 år gamle svigersønnen skal ha medvirket til utnyttelsen ved blant annet å rekruttere folkene i Romania, være med på transporten til Norge og hjelpe faren med å inndrive reisegjelden.

Truet NAV-ansatt med kniv

49-åringen er også tiltalt for frihetsberøvelse. I januar 2013 skal han ifølge tiltalen ha holdt to av de rumenske mennene innesperret i en leilighet på Bjølsen i Oslo.

Der ble de utsatt for vold og trusler. Mannen skal ha låst inngangsdøren og slått begge to mange ganger i hodet og kroppen med nevene og et kosteskaft.

Han er også tiltalt for å ha truet en ansatt i NAV til å gi ham penger. Han skal ha truet med å drepe kvinnen med en stor kniv for at hun skulle utbetale sosialstønad til ham, selv om vilkårene for å få støtte ikke var oppfylt.

Det er satt av seks uker til saken i Oslo tingrett.