Innrømmer å ha fikset på sikring

Tiltalte i rettssaken etter brannen på Gulskogen innrømmer at han har forsøkt å reparere på en sikring, men nekter straffskyld.

Aktor Monica Hanø og forsvarer Abdelilah Saeme
Foto: Camilla Wernersen / NRK

Dødsbrann på Gulskogen

Sju mennesker mistet livet i brannen på Gulskogen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

NRK følger Gulskogen-rettssaken direkte her.

Ifølge tiltalen skal mannen, som er i 50-årene, ha manipulert sikringene i huset for å få ut mer strøm. Det skal ha skjedd to dager før brannen startet.

Tiltalte innrømmer å ha fikset på en sikring ved én anledning, men det skal ifølge ham selv ha vært i juli/august.

Les også: Erkjenner ikke straffskyld

Sju av menneskene som bodde i huset mistet livet under den voldsomme brannen. 15 personer kom seg ut, blant dem en mannen som nå står tiltalt i Drammen tingrett for uaktsom mordbrann.

Tiltalt for å ha manipulert sikring

Politiet mener den tiltalte mannen har manipulert en eller flere sikringer ved hjelp av kobbertråd for å kunne bruke mer strøm uten at sikringene i huset gikk. Kripos mener at overoppheting i sikringsskapet var årsaken til dødsbrannen. Tiltalte innrømmer å ha fikset på én sikring, men nekter straffskyld.

Les også: Tiltalt for uaktsom mordbrann

Da tiltalte ble spurt ut av aktor i dag forklarte han at sikringsskapet hang ved dørkarmen, ved inngangen til rommet hans.

Tiltalte fortalte at han lærte noe om å fikse sikringer i Polen for mange år siden, og aktor refererte til et tidligere avhør, etter at mannen ble siktet, der han skal ha sagt til politiet at strømmen gikk "stadig vekk".

Video nsps_upload_2009_12_1_17_5_29_305.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Visste ikke at det var strafbart å reparere sikringer

- Aktor mente at tiltalte tidligere har "erkjent å ha reparert sikringene", og tiltalte innrømte å ha forsøkt å reparere sikringene én gang, i begynnelsen av juli, eller i begynnelsen av august. Altså senest tre måneder før brannen.

Forsvarer Abdelilah Saeme

Tiltaltes forsvarer Abdelilah Saeme.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

- Jeg skrudde ut denne sikringen, tok ut to metallplater, og puttet inn en tynn kobberledning, og skrudde sikringen på plass igjen, forklarer han.

- Jeg visste overhodet ikke at det var straffbart å reparere sikringer, heller ikke at det kunne få så store konsekvenser, sa tiltalte.

Les også: Alt om Gulskogen-brannen

Både aktor og forsvarer trekker fram at tiltalte i politiavhør skal ha nevnt tre andre personer som skal ha manipulert sikringer i huset. Tiltalte innrømmer at han hørte de navngitte personene snakke om det, men sier i retten at han ikke vet om de faktisk gjorde det.