Hopp til innhold

Innfører nye restriksjoner for rekefisket

Det har vært for mye utkast av småreker i sør, sier Fiskeriministeren. Nå øker hun minstemålet på reker fra seks til sju centimeter.

Aspaker
Foto: Nina Eilertsen/NRK

– Dette er for å få en bedre forvaltning av rekebestanden i sør. Det er særlig bekymringsfullt med mye utkasting av småreker. Det er sløsing med ressurser og ikke bærekraftig i lengden.

Det sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Derfor innføres nye restriksjoner for rekefisket. I sør vil det etableres et nytt system for åpning og lukking av fiskefelt, på samme måte som det har vært i nord. I tillegg økes minstemålet fra seks til sju centimeter.

REKEFISKE

Det nye minstemålet på reker økes fra seks til sju centimeter.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Reglene gjelder allerede fra i dag, så nå må fiskerne starte med en tilpasning av redskapene sine, fortsetter Aspaker.

– Utstyret må tilpasses så de kan drive fiske på en god og forsvarlig måte fremover. Samtidig skjønner vi at dette ikke kan gjøres over natta. Fiskeridirektoratet, som har lagt den nye strategien som jeg har gitt min tilslutning til, skal passe på at fiskerne gjør de nødvendige endringene for å etterleve de nye reglene.

Gjelder fra i dag

Kurt Allan Hansen er daglig leder for Fjordfisk, som holder til i Utgårdskilen på Hvaler. Han synes de nye reglene er fornuftige, og ikke overraskende.

– Dette kommer ikke som noe sjokk for oss, og vi skal kunne leve godt med dette. Fiskerne er veldig opptatt av dette uansett. Når vi er i felt med mye yngel, så flytter vi oss jo. Yngel er ikke noe å fiske på, dessuten ønsker jo vi at de skal vokse, bli mat og en inntektskilde.

Kurt Allan Hansen

Kurt Allan Hansen, daglig leder i Fjordfisk, synes de nye reglene er rimelige og slettes ikke overraskende.

Foto: Petter Larsson / NRK

Hva betyr det i praksis for fiskerne at minstemålet økes med én centimeter?

– Minstemålet betyr litt. Fiskerne må ha selektivt utstyr i enda større grad, og selektere opp til sju centimeter. Men det bør ikke ha så store konsekvenser, det går mest på innstilling av utstyr og hvilke fiskefelt du velger.

Torsdag meldte NRK at rekekvotene skal dobles, fra snaue 10 000 tonn til nærmere 19 000 tonn. Altså er det ingenting i veien med rekebestanden per dags dato. Dermed bør de nye reglene være til fordel for alle, mener fiskeriministeren.

– Nå er vi i den heldige situasjonen at rekebestanden er stor og kvotene økes. Hvis vi forvalter rekebestanden på en fornuftig måte med disse nye reglene, så er det best for alle parter, sier Aspaker.