Hopp til innhold

Innfører forbud mot private samlinger med flere enn ti personer

Oslo kommune skjerper koronatiltakene. Ber serveringssteder om å registrere gjester og folk om å bruke munnbind på kjøpesenter og i matbutikker.

Byrådsleder Raymond Johansen informerte mandag om at det nå er forbud mot å være mer enn ti personer på private samlinger i Oslo. Smittetallene i hovedstaden er nå like høye som de var i april.

Byrådsleder Raymond Johansen informerte mandag om at det nå er forbud mot å være mer enn ti personer på private samlinger i Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte mandag om smittesituasjonen i Oslo. Samme dag ble det klart at smittenivået er rødt i samtlige av Oslos 15 bydeler.

– Situasjonen i Oslo er alvorlig. Denne utviklingen må vi stoppe og vi må gjøre det nå, sier byrådsleder Raymond Johansen.

De siste tre ukene har Oslo gått fra 113 smittede i uka til 306. Mandag ettermiddag kom byrådet med tiltak for å stanse smittespredningen i Oslo.

Dette er de nye koronatiltakene, som i første omgang vil vare i to uker:

  • Forbud mot å samle mer enn ti personer i private hjem, som gjelder fra i morgen klokken 12.
  • Byrådet ber innstendig folk om å bruke munnbind når de reiser med tog, T-bane, trikk og buss.
  • Personer blir bedt om å ta i bruk munnbind alle steder hvor det ikke er mulig å holde en avstand på en meter, som på kjøpesenter og i matbutikker.
  • Serveringssteder anbefales å registrere alle gjester.
  • Byrådet oppfordrer også alle som kan jobbe hjemmefra om å bli hjemme.

I tillegg vil byrådet i løpet av de neste dagene vurdere å innføre et makstall på 50 personer for offentlige arrangementer.

– Vi vil vurdere alle typer arrangementer i ukene fremover.

Mer munnbind

Byrådslederen advarer om at hvis ikke utviklingen snur, så vil byrådet vurdere å gjøre anbefalinger til forbud og påbud.

– Munnbind beskytter når meteren ikke kan holdes. Det gjelder ikke bare på kollektivtransport, men også andre steder som kjøpesentre og matbutikker. Er det vanskelig å holde meteren, bruk munnbind, sier han.

Mens man tidligere kun har oppfordret til å bruke munnbind når man reiser kollektivt og man ikke kan overholde en-meterregelen, så ber man folk «innstendig» om å bruke munnbind.

qMRJNPUDvj8

Pressekonferanse i Oslo Rådhus om koronasituasjonen og nye tiltak

Kan komme «svært inngripende tiltak»

Fortsetter utviklingen, så vil byrådet vurdere ytterligere tiltak.

– Hvis antallet smittede øker som nå, må vi igjen innføre svært inngripende tiltak i Oslo. Jo dårligere vi er til å følge smittevernreglene, jo hardere vil pandemien ramme oss, sier byrådslederen.

Smitteutvikling i Oslo.

Antall smittede pr. 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene i Oslo.

Foto: skjermdump / Oslo kommune

Byrådslederen skryter av testkapasiteten i Oslo og påpeker at de kan teste 35.000 personer i uken. Samtidig oppfordrer han alle til å ta del i dugnaden.

– Hver og en av oss må ta hvert personlige ansvar for å stoppe smittespredningen.

– Så er det kanskje noen som syns det må holde nå, som ikke er redd for egen helse, eller har merket det på lommeboka. Jo flere som lever sånn, jo flere som ikke bryr seg jo verre blir det for de som rammes.

Nye smitteverntiltak vurderes i Oslo