Innflyttere får velkomstpakke

Flere Østfoldkommuner lager velkomstpakker til nye innflyttere. Pakkene skal sørge for at det blir enklere å bosette seg og gjøre seg kjent med det kommunen har å by på.

innflyttere

Line Hammervold og Øyvind Børven flyttet nylig til Fredrikstad og ble svært overrasket av den hyggelige velkomsten til sin nye hjemkommune.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Hilde Guttormsen

Hilde Guttormsen fra Fredrikstad Utvikling viser frem velkomstpakken.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

– Vi fikk en lapp i posten om at det lå en velkomstpakke til oss på servicetorget.

Line Hammervold og Øyvind Børven flyttet nylig til Fredrikstad og ble svært overrasket av den hyggelige velkomsten til sin nye hjemkommune.

HØR REPORTASJEN: Innflyttere får velkomstpakker

– Oppi pakka var det masse informasjon om Fredrikstad, godteri, masse gratisbilletter til kultur og transport. Vi syns det var helt utrolig at kommunen sendte ut en sånn pakke til oss, og vi følte oss veldig ivaretatt som ferske innbyggere, sier det unge paret til NRK.

Fredrikstad først i Norge

Utdelingen av velkomstpakker startet i 2007.

Hilde Guttormsen fra Fredrikstad Utvikling sier at de gjorde flere undersøkelser da de lanserte velkomstpakken for tre år siden, og fant at det ikke var andre kommuner som gir ut velkomstpakker i den formen som Fredrikstad gjør i dag.

LES: Stadig flere flytter til Østfold

– Vi har kun fått positive tilbakemeldinger fra publikum, og de som får pakken syns det har vært til god hjelp når man starter sitt nye liv på et nytt sted, sier Guttormsen.

Prosjektet har vært så vellykket at kommuner fra andre steder i landet tar kontakt for å følge Fredrikstad-modellen.

LES: Størst tilflytting til Rømskog

Andre kommuner kommer etter

– Flere kommuner fra hele landet har tatt kontakt for å lære av våre erfaringer. Kristiansand har vært veldig på, og det er flere som vil gjøre som oss, forteller Guttormsen.

Flytter du til Sarpsborg tilbyr kommunen nå en ganske lik pakke som Fredrikstad. Næringslivet og kommunen har funnet fram til en pakke som innflytterne nyter godt av.

– Vi har hatt ulike velkomstløsninger til våre innflyttere tidligere, men fra nyttår har vi nå funnet en form som ser ut til å fungere bra, forteller Elin Sande Herlovsen i Sarpsborg kommune til NRK.

LES: Frister med nye boliger

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elin Sande Herlovsen

Elin Sande Herlovsen har også en pakke å tilby nye sarpinger.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Østfoldkommuner vil forbedre seg

NRK har vært i kontakt med alle kommunene i Østfold for å sjekke hva de tilbyr sine nye innbyggere. De fleste sender ut et skriv fra ordføreren og litt informasjons om kommunen.

Men på Hvaler har de ikke rutiner for dette på plass i det hele tatt.


– Dette skal vi gjøre noe med på Hvaler, det er helt sikkert, sier ordfører Eivind N. Borge.


– Hva skal en velkomstpakke fra Hvaler bestå av?


– Det blir vel en kasse med reker, fleiper ordføreren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eivind Borge

– Det blir vel en kasse med reker, fleiper Hvaler-ordfører Eivind N. Borge på spørsmål om hva en velkomstpakke kan bestå av.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Han vil nå innkalle næringslivet på Hvaler til en prat om å utvikle bedre måter å imøtekomme nye Hvaler-innbyggere på. Borge syns flere kommuner burde følge etter Sarpsborg og Fredrikstad.

– Østfold er et veldig fint sted å bo, og hvis vi har slike velkomstpakker flere steder kan det være en av mange ting som gjør at folk velger å bosette seg her, sier Borge til NRK.