Innbruddsbølge mot Systembolaget – slo til etter nordmennenes storinnrykk

Etter lang tid med stengte grenser sto betalingsvillige nordmenn i kø i Årjäng for å handle. – Det er klart at det er fristende for en tyv, sier svensk politisjef.

Kø utenfor Systembolaget i Årgjäng dagen etter grensen til Sverige åpnet.

Man måtte være tålmodig for å slippe inn i Systembolagets butikk i Årjäng lørdag.

Foto: Andrea Rådahl / NRK

Lørdag var det lange køer med nordmenn utenfor Systembolaget i Årjäng, dagen etter at norske myndigheter erklærte området som «grønt».

Samme natt forsøkte tyver å ta seg inn i butikken og få kloa i pengene som nordmennene hadde lagt igjen.

– Det er høyst trolig en sammenheng. Det var lange køer og mange folk. Det er klart at det er fristende for en tyv, sier politisjef Jonas Wendel i Arvika lokalpolitiområde.

Systembolag-butikken i Årjäng er den nærmeste hvis du kommer over grenseovergangen ved Ørje i Østfold.

Del av en innbruddsbølge

Det er tiende gang på litt over én måned at det i Sør-Sverige har vært innbrudd eller innbruddsforsøk i en butikkene til Systembolaget, som er Sveriges svar på Vinmonopolet i Norge.

I sju av tilfellene har de klart å komme seg inn i butikken, og flere pengeskap har forsvunnet. Ifølge SVT skal det samlede utbyttet så langt dreie seg om «en betydelig sum kontanter».

I Årjäng gikk derimot alarmen og tyvene måtte stikke av tomhendte i 04.30-tiden om morgenen.

Politiet tror det er de samme personene som står bak tidligere innbrudd. Lokalpolitisjef Karim Ottosson i Ängeholm sier at de har vært nære ved å pågripe dem ved et tidligere innbrudd.

– Vi forsøkte å stanse bilen, men dessverre ble politibilen skadet, så vi måtte avbryte biljakten denne gangen, sier Ottosson til SVT.

– Nordmenn bruker kort

Systembolaget vil ikke kommentere innbruddsforsøket på grunn av den pågående etterforskningen, men sier at de tar flere grep for å stanse ransbølgen.

– Først og fremst oppfordrer vi kundene våre til å bruke bank- eller kredittkort, slik at vi minsker kontanthandelen i butikken. De fleste gjør det, og nordmenn i enda større grad enn svenskene, sier pressesjef Bo Albertsson.

Bo Albertsson i Systembolaget.

Pressesjef Bo Albertsson i Systembolaget sier at selskapet går gjennom sine rutiner.

Foto: Systembolaget

Han vil heller ikke si noe om hvor mye penger som har blitt stjålet den siste måneden, men sier at ranerne vet hva de gjør.

– De vet hvordan det ser ut i butikkene våre og hva de skal gå etter for å få tak i kontantene. Dessuten velger de butikkene som ligger litt avsides. De har vel funnet et konsept som fungerer, sier Albersson.