Hopp til innhold

Innbrudd i over 200 BMW-biler siden i sommer

Siden juni har det vært over 200 BMW-innbrudd i Sør-Norge, hvor proffe tyver stjeler verdifullt utstyr. Politiet mener det er åpenbart at det er et stort marked for dette nå.

Innbrudd i flere BMWer - ratt stjålet fra bil

STJÅLET RATT: En bil av merket BMW har mistet rattet sitt etter et innbrudd. Sannsynligvis er rattet sendt til Øst-Europa, hvor det blir installert i andre biler, tror politiet.

Foto: Politiet

– Tyvene er ute etter navigasjonsanlegg, ratt, airbager og lykter. Dette transporteres sannsynligvis til Øst-Europa hvor det blir installert i andre biler, sier Stig Vasbø, politioverbetjent og leder for etterretning- og vinningsavsnittet på Majorstua politistasjon til NRK.

Politiet har meldt om svært mange innbrudd i biler av merket BMW den siste tiden. Innbruddene skjer hovedsakelig i Sør-Norge. Blant annet for to uker siden brøt tyver seg inn i ti BMW-biler på Oslo lufthavn.

Ifølge politiet har det også vært ett innbrudd på Flesland.

Stig Vasbø

Stig Vasbø, politioverbetjent og leder for etterretning- og vinningsavsnittet på Majorstua politistasjon.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Tyvene er flinke til å skjule sporene sine. De opererer på natten, og i flere politidistrikter fra den ene dagen til den andre. Det vet hvordan dette skal gjøres. De er profesjonelle og veldig raske, sier Vasbø.

1000 lignende tyverier i Sverige

Hvorfor er det akkurat BMW som er utsatt nå?

– Det vet vi ikke. Men det er åpenbart at det er et marked for dette akkurat nå.

Politiet i Norge har ikke gjort noen pågripelser i saken, men tror det er folk fra Øst-Europa som står bak tyveriene.

Flere personer er pågrepet i Sverige for lignende forhold.

– Svenskene har hatt mye større problemer med dette enn Norge. Det har vært inntil 1000 slike tyverier der. Svensk politi har pågrepet flere Østeuropeere i forbindelse med denne typen kriminalitet, også med gods som stammer fra Norge. Vi samarbeider tett med svenskene i denne saken, sier Stig Vasbø.

Politiets bilder fra flere BMW-innbrudd

BMW: Politiet beskriver innbruddstyvene som mobile og veldig profesjonelle.

Foto: Politiet

Omfattende etterforskning

Politiet i Norge har svært få spor, og heller ingen overvåkningsbilder eller lignende, som kan hjelpe dem å identifisere tyvene.

– Men vi jobber bredt for å finne ut av hvem som står bak. Det er veldig utfordrende å jobbe med denne typen kriminalitet, sier Vasbø.

Han understreker at innbruddene er et stort samfunnsproblem, og at politiet ser meget alvorlig på disse sakene.

Ønsker tips

– Det er en veldig stor og omfattende etterforskning som pågår. Jeg vet ikke når vi vil få et gjennombrudd, men jeg er overbevist om at vi skal få tatt disse personene etter hvert.

Til folk som er bekymret for bilene sine har politiet denne oppfordringen:

– Det sikreste er å låse inn bilen sin i en garasje. Ellers så ønsker vi at folk skal følge med, og gi politiet informasjon hvis de ser noe interessant, sier Vasbø til NRK.

Innbrudd i BMW

INNBRUDD: Vinduet på en BMW er knust av tyver som stjeler viktig utstyr fra bilene, for å så selge delene videre.

Foto: Politiet