Hopp til innhold

Kunne ikke love at Phoenix Haga skal bestå

–Men Høyres helsemodell vi gi private og ideelle rusbehandlingstilbud store muligheter for å overleve, sier Erna Solberg.

Høyre-leder Erna Solberg var på det nedleggelsestruede rusbehandlingsstedet Phoenix Haga i dag. Der betrygget hun brukere og ansatte om at Høyres helsemodell vi gi institusjonen store muligheter for å overleve.

Erna Solberg ankom Phoenix Haga i helikopter. Reporter: Mathias Lunde Kristoffersen. Foto: Petter Larsson.

Torsdag var Høyre-lederen på besøk ved den nedleggelsestruede institusjonen Phoenix Haga i Mysen i Østfold.

– Ingen kan love oppdrag til en privat eller ideell aktør, men jeg er helt sikker på at Phoenix Haga kommer godt ut av det. Blant annet fordi at når vi lager fritt behandlingsvalg så vil brukerne kunne velge denne institusjonen, sier Solberg til NRK.

– For mange i kø

Erna Solberg

Erna Solberg kunne ikke love at Phoenix Haga skal bestå.

Foto: Petter Larsson / NRK

Høyresidens statsministerkandidat fortalte at de vil gjennomføre to strakstiltak i rusomsorgen dersom det blir regjeringsskifte.

– Det ene er at vi skal øke kjøp av private tjenester og ideelle organisasjoners tilbud i statsbudsjettet fra 2014. Det skal vi instruere helseforetakene om. Det andre er at vi skal gjeninnføre regelen som sier at vi skal prioritere veksten i rus og psykisk helsevern fremfor veksten i den somatiske delen av helsevesenet.

Hun mener begge disse tiltakene er godt nytt for de private behandlingsstedene, samtidig som det vil få ned køene.

– Det står mer enn 2 200 personer i kø i rusomsorgen i dag. Vi vet jo at har du vært på avrusning så må du vente i tre-fire, kanskje seks måneder noen ganger. Da er faren for at du ikke dukker opp den dagen du har fått ganske stor, for da er du på kjøret igjen, sier Solberg.

– Skuffet over Støre

Mange hadde møtt opp for å fortelle Høyre-lederen hva de ønsket seg for Phoenix Haga, både beboere og pårørende.

– Hvis ikke Vetle hadde kommet hit så tror jeg ikke jeg hadde hatt noen sønner, og kanskje ikke en familie heller. Det er fordi det er Phoenix Haga. Vetle har vært flere andre plasser hvor det ikke har fungert, men her har de tatt vare på ham, sier Håkon.

Han har hatt sønnen sin ved institusjonen det siste året, og har fulgt den politiske diskusjonen rundt nedlegging av Phoenix Haga tett.

– Jeg må jo si at jeg er ganske skuffet over blant annet Støre (Jonas Gahr, helseminister, red.anm.) som går ut og lover, for så å gå tilbake og skylder på juridiske ting og tang i Helse Sørøst. Men jeg har tro på det Erna snakker om.

Håper den består

Gahr Støre har tidligere beklaget at han ikke kunne gjøre noe for Phoenix Haga.

– Jeg må beklage at Helse Sør-Øst, etter å ha gjort en veldig grundig gjennomgang, ikke er kommet til at de kan forlenge avtaleforholdet med Phoenix Haga, sa Støre til NRK.no i mars.

– Jeg kan be de regionale helseforetakene om mye, men jeg kan ikke be dem om å bryte loven, og det beklager jeg.

Håkon utfordret Erna Solberg på om hun kunne love at institusjonen skal bestå, og var ganske fornøyd med svaret han fikk.

– Høyre er vel det eneste partiet som har gått til valg på at de skal styrke rusomsorgen, og det svaret hun ga syns jeg var bra.

– Jeg håper jo for all del at Phoenix Haga består for dem som i fremtida vil trenge en plass, og samtidig for min egen sønn som nå går over i ettervernet og trenger å ha Phoenix Haga å komme tilbake til når han får de tunge dagene.