Hopp til innhold

Ingen løfter fra forsvarsministeren

Forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Eriksen vil ikke love Rygge status som militær hovedbase.

Rygge militære flyplass.

Lekkasjer fra 'Forsvarsstudiet 07' tyder på at Rygge kan bli en av to militære hovedbaser for luftfarten i Norge.

Foto: Stephan Reis / NRK

I forrige uke kom det lekkasjer fra "Forsvarsstudiet 07" om at Rygge og Bodø kan bli de to militære hovedbasene for luftfarten i Norge, mens de fem andre militære flyplassene risikerer å bli lagt ned.

Forsvarsministeren ønsker ikke å kommentere lekkasjene.

- Jeg har ikke lyst til å fremheve noen favoritter. Det er viktig aktivitet på mange flyplasser i Norge, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NRK Østfold.

Taus om fremtiden

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 

Mandag var forsvarsministeren i møte med lokale politikere på Rygge. Men på tross av hardt press fra sine partikolleger kom det ingen løfter da forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Eriksen gjestet flyplassen.

- Det er klart at politikerne her er veldig opptatt av å fremheve de fortrinnene Rygge har. Rygge er jo en stor base for Forsvaret, og en viktig arbeidsplass for Østfold. Dette er forhold som blir vurdert når den endelige langstidplanen skal lages, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

"Forsvarsstudiet 07" skal ut på høring i høst, og forsvarsministeren skal vurdere innspillene i oktober. Før den tid vil ikke Anne-Grete Strøm-Erichsen si noe om hva som skjer med Rygge militære flyplass i fremtiden.

- Flyplassen ligger her, og noen funksjoner kommer til å være her. Men det er veldig vanskelig å gå inn på hvilke funksjoner som kommer til å være her fra Forsvarets side videre, sier forsvarsministeren.

Fornøyde ordførere

Men til tross for mangelen på fagre løfter fra ministeren, var ordfører Paul Erik Krogsvold i Moss var svært så godt fornøyd etter møtet.

- Ut fra det som kom fram på møtet, har jeg stor tro på videre miltær drift på Rygge. Flyplassen har jo vært her i over 50 år, og er en betydelig arbeidsplass med rundt 650 ansatte, sier Krogsvold.

Ordførerkollega i Fredrikstad, Ole Haabeth kom også ut av møtet med tro på en lys fremtid for Forsvarets aktiviteter på Rygge.

- Det var et veldig positivt møte. Jeg tror forsvarsministeren fikk et veldig klart inntrykk av at flyplassen har en veldig bred støtte i Østfold, og det kom klart fram at det å ha en flyplass i et så sterkt befolket område som Østfold, sier Haabeth.

Helikopter fra Rygge militære flyplass.

Helikoptere fra Rygge militære flyplass.

Foto: Stephan Reis / NRK