Ingen kontroll på ID-løse asylanter

Høyre krever svar fra justisministeren i Stortingets spørretime onsdag.

Bent Høie

Bent Høie fra Høyre foreslår å bruke private aktører for å transportere papirløse asylsøkere fra Svinesund til Oslo.

Foto: Elfinn Haug / NRK

Høyre vil ha slutt på dagens ordning hvor identitetsløse asylsøkere blir sendt fra grensen alene med beskjed om å melde seg til Politiets utlendingsenhet i Oslo.

Krever en ordentlig registrering

Partiet vil heller at de utlendingene som kommer til Svinesund uten identitetspapirer, skal holdes tilbake på grensen og sendes til Oslo i felles transport.

LES OGSÅ: - Ventetiden er fryktelig vanskelig

Bent Høie i Høyre mener det er uholdbart å sende folk inn i Norge på egen hånd utenfor politiets kontroll, og han stiller i dag spørsmål om saken til justisministeren i Stortingets spørretime.

- Ved å samle sammen personer uten ID-papirer og transportere dem felles til Politiets utlendingsenhet, sikrer man at alle blir registrert på en skikkelig måte, sier Høie.

Mange hundre uten papirer

Tidligere i høst ble det avdekket at såkalte «papirløse» slipper inn i Norge uten at politiet utfører nærmere undersøkelser .

Wenche Fredriksen

Wenche Fredriksen jobber på tollstasjonen på Svinesund. Hun og kollegaene stopper flere hundre papirløse asylsøkere årlig. Men per dags dato har ikke Tollvesenet annen mulighet enn å overlevere asylantene til politiet.

Foto: Morten F. Holm / Scanpix

Tollvesenet kommer stadig over folk uten gyldig pass eller legitimasjon i sine kontroller, forteller kontorsjef ved Svinesund tollstasjon, Wenche Fredriksen.

- Da kontakter vi politiet. Det er deres oppgave og ansvar å avgjøre hva som skal skje med disse personene videre. Men Tollvesenet leverer fra seg mange hundre personer årlig til politiet, sier hun.

Men politiet har ofte ikke kapasitet til å rykke ut når Tollvesenet melder fra.

Vil ha private aktører på banen

- Vi kan ikke ha det slik som i dag. Enten må politiet få ressurser til å håndtere dette enkeltvis, eller så må de «papirløse» holdes tilbake til en felles transport, sier han.

Høie mener det er politiet eller Tollvesenet som må få ansvar for å holde personer uten identitetspairer tilbake.

- Så får vi finne en transportmåte som er grei. Vi trenger ikke å bruke politiet til det. Det er mange andre som kan transportere folk, for eksempel private aktører, sier Bent Høie i Høyre.