Statsråden: – Ingen krav om bompenger

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener Buskerudbyen har misforstått hvis de tror staten krever bompengefinansiering.

Autopass

Buskerudbypakke 2 legger opp til flere bomstasjoner.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen sier det er opp til lokale myndigheter å prioritere, men at staten ikke tvinger noen til å finansiere prosjekt med bompenger.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det ligger ingen forutsetninger fra statens side om at det må brukes bompenger for å realisere bypakker, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Bakgrunnen for utspillet er uttalelsen til ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye, etter fremleggelsen av den såkalte «Buskerudbypakke 2» tidligere denne uken.

– Forventet større bidrag

– Det er ingen som liker det. Jeg liker det ikke. Men det er et valg mellom pest og kolera. Statsråden har gitt klare meldinger om at det ikke blir noen pakke i dette området, med mindre man bruker bompenger, sa Bent Inge Bye til NRK på tirsdag.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Nedre Eiker, Bent Inge Bye

Bent Inge Bye mener de må velge mellom pest og kolera.

Foto: Arbeiderpartiet

Han fortalte også at han hadde gitt melding til samferdselsministeren om at de hadde forventet at større bidrag fra staten. Slik pakken ble presentert, legges det opp til at åtte av ti milliarder kroner skal hentes inn via bompenger.

Må prioritere

Nå tilbakeviser statsråden at de krever bompengefinansiering for å støtte bypakker.

– Det er opp til lokale myndigheter å prioritere samferdselsprosjekter innenfor den økonomiske rammen staten bidrar med og å finne finansiering innenfor egne rammer til øvrige prosjekter man ønsker å få realisert, forklarer Solvik-Olsen og legger til:

– At jeg skal ha gitt meldinger om at det ikke blir pakke uten bompenger, slik ordfører Bent Inge Bye hevder, er feil.