Hopp til innhold

Ikke råd til å beholde pc-er

Førsteklassingene på Frederik II videregående skole i Fredrikstad skulle få hjemme-PC hele skoletiden. Men pengetrøbbel gjør at elevene i dag må levere maskinene inn igjen.

Pia Beck Hansen og Hans Oppdal

Lektor Hans Oppdal kvitterer ut laptop'en til Pia Beck Hansen. Pia syns det er noe herk å måtte levere den inn.

Foto: Anders Winlund / NRK

Rektor besluttet at maskinene måtte leveres inn igjen, siden økonoien ikke tillater at elevene kunne beholde dem. Nå er håpet at det fins penger til å sikre ordningen neste år.

- For noe herk

Men i formiddag måtte elevene stå i kø og levere inn sine kjære dupeditter.

- Dette er noe herk, sier Pia Beck Hansen, rett etter at hun har levert sin laptop og fått den kvittert for.

- Det blir bare surr. Vi ble lovet tre år, og dette blir bare dumt. Det kom overraskende.

- Jeg har ikke blitt så veldig avhengig av den, men den er veldig kjekk å ha. Det går mye kjappere å skrive på den enn å skrive for hånd i en bok, for eksempel.

Vet ikke om det fins penger

Rektor har valgt at elevene skal gi pc-ene tilbake, fordi skolen ikke har råd til å behode dem. Skolen håper at det bevilges penger neste år til at alle skal få pc-er - og få beholde dem gjennom hele deres tid ved skolen. Så langt kan ingen i fylkeskommunen si om det fins penger til dette.

Det dreier seg om et prosjekt, som skulle gjøre skolehverdagen for førsteklassingene på Frederik II heldigital. Lekser, notater, skolearbeidet og eksamen - alt skulle gjøres på pc-ene.

- Jeg syns det er ganske trist, sier elevrådsleder Suniva Adam.

Når vi fikk utdelt pc-ene i starten av skoleåret, fikk vi alle inntrykk av at vi skulle beholde dem i tre år. Det sto kanskje at det var en ett år lang utlånsavtale, men vi fikk innrykk av at den skulle vare lenger.

Tross alt et rikt land

- Jeg syns skolen burde ha råd til dette. Vi vet at fylkene har dårlig råd, men dette er jo tross alt et av de rikeste landene i verden., da hadde det vært naturlig at vi klarte å henge med på det teknologiske. Da er det viktig at vi på skolen får ta nytte av teknologiske nyvinninger.

Andre elever har delte følelser. Erlend Larsen syns det er kjedelig å måtte levere den inn, nå som han har blitt vant til å ha en bærbar datamaskin. Men han har også erfart at å ha et slikt redskap sliter på selvdisiplinen.

Sliter med selvdisiplinen

- For å være helt ærlig, så er det morsommere å sitte og lese VG enn det er å følge med i natur- og miljøtimene. Men jeg har valgt en del fag neste år som baserer seg på databruk, så det blir jo litt kjipt å måtte levere den inn.

- Det er ikke så morsomt å stå her, sier lektor Hans Oppsal. Han er i tillegg systemansvarlig for IT på Frederik II.

- Vi har sett for oss at elevene skulle ha disse pc-ene i tre år - noe som er den levetiden en regner med. Men skolens økonomi har ikke tillatt at dette kan fortsette i og med at vi satser på å gi 14 klasser her på skolen bærbare pc-er neste år.

Foreldre ville kjøpe

- Vi har også fått henvendelser fra foreldre som lurer på om de kan få kjøpt tilsvarende pc-er til elevene, slik at de fortsatt kan ha dette verktøyet. De har vært veildig fornøyde med å bruke pc i skolearbeidet i år.

Leverer laptopen
Foto: Anders Winlund / NRK

At elevene i dag måtte levere inn laptop-ene sine, betyr ikke at all erfaring med maskinene nå går i glemmeboka. Nå gjelder det å utnytte det stasjonære datautstyret på skolen istedet.

- Vi har mange datamaskiner på skolen allerede, alle klasserom er utstyrt med pc-er. Det er meningen at elevene skal fortsette å bruke det de harlært så langt i klasserommet, sier lektor Oppsal.

Lærerne har sett hvordan de bærbare pc-ene har blitt til naturlige verktøy i alle fag. Elevene bruker det til nottater, og til å hente inn informasjon fra internett. Det har blitt like naturlig som å bruke kalkulator i mattetimene ble.

- Neste år får vi håpe at økonomien tillater at elevene får beholde dem, sier Oppsal.