Tar kontakt om utlevering

Politiet fikk klokka 17.30 beskjed fra dansk politi: Den etterlyste bilen er stanset på Fyn. Så langt har ikke politiet fått høre noe om motivet for den mistenkte bortføringen.

– Vi har ingen ytterligere opplysninger om hvordan bilen ble stanset, eller om hvordan foreldrene ble pågrepet. Barna blir nå tatt hånd om av danske myndigheter, og skal etter det Østfold politidistrikt vet være i god behold, skrev Øystein Stavdal Paulsen i Østfold politidistrikt i en pressemelding i 18:30-tiden.

Pågripelsen skjedde en time tidligere på kvelden, men få detaljer er kjent bortsett fra det politiet har sagt om at barna er i god behold. Hvorfor de ble bortført er så langt ikke kjent.

- Det er ett av spørsmålene etterforskningen må få bragt klarhet i, sier politiadvokat Dag-Fredrik Reymert til NRK Østfold.

Vaktleder Lars Thede i politiet på Fyn sier til Berlingske Tidende at danske myndigheter tar hånd om de to jentene. De befinner seg på politihuset i Odense, og er i god behold.

Pågripelsen foregikk uten dramatikk.

Politiet snakker sammen om fortsettelsen

I ettermiddag fikk politiet beskjed om at foreldrenes bil – en svart Nissan X-trail – var registrert mens den krysset Øresund-boen.

Dansk politi ble da varslet av Kripos.

– Dette er en alvorlig straffbar handling, og det er bakgrunnen for at vi går til det skritt å etterlyse de mistenkte offentlig med navn og bilde, sier politiadvokat Jon Granrud i Østfold politidistrikt.

Det blir nå en dialog mellom norsk og dansk politi om utlevering og videre oppfølging av de mistenkte, og om andre praktiske forhold knyttet til saken.

Bortført på skoleveien

Ifølge Granrud ble barna bortført i det de skulle leveres i henholdsvis barnehage og på skolen.

– I forbindelse med leveringen av det yngste barnet kom en bil kjørende opp og to mennesker rev til seg barnet, med bruk av makt. Beredskapsforeldrene oppfattet at det eldste barnet da allerede satt i bilen, sier politiadvokaten.

De to mistenkte er begge av utenlandsk opprinnelse og er bosatt i Bergen. Far er tysk og mor er ukrainsk, begge har østeuropeisk bakgrunn.

Ifølge innsatsleder i Østfold politidistrikt, Anders Strømsæther, tilhører bilen en av foreldrene.

Barnevernleder i bydel Vestre Aker i Oslo, Vibeke Bonne Øyri, bekrefter at de to barna har bodd i beredskapshjem en god stund, men vil ikke si noe mer om saken. Barnevernet samarbeider nå tett med politiet.