Ikke mer penger til å bekjempe radikalisering

Kommunene kan utnytte ressursene sine bedre i kampen mot radikalisering og voldelig ekstremisme, mener statssekretær Laila Bokhari ved statsministerens kontor.

ISIL

Flere nordmenn har reist til Syria for å krige. Her poserer medlemmer av IS ved årsskiftet.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Minst 60 nordmenn har reist til Syria for å krige med IS. Under onsdagens radikaliseringskonferanse i Sarpsborg gjentok flere av Østfold-ordførerne sitt krav om statlige midler til lokalt forebyggende arbeid.

Statssekretær Laila Bokhari kan ikke love penger, men mener kommune kan bruke hverandre mer.

– Kommunene sitter på mye ressurser når det gjelder både ekspertise, erfaringer og muligheter som kan utnyttes enda bedre enn det er gjort i tidligere situasjoner, sier hun.

– Trenger penger

Sindre Martinsen-Evje (Ap)

Sindre Martinsen-Evje har flere ganger etterlyst mer penger.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Det antas at et titalls østfoldinger har dratt til Midtøsten for å delta i kamper, enten for å kjempe mot eller med terrororganisasjonen IS.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg har flere ganger etterlyst penger fra staten for å styrke kommunenes arbeid mot radikalisering.

Det kravet gjentok han på gårsdagens konferanse om temaet.

– Vi vil jobbe på uansett, men skal man løse det her på lang sikt og forebygge radikalisering, trengs det også økonomiske tiltak for å forebygge, sier han.

Vil heller bruke erfaringer

Også Halden-ordfører Thor Edquist fra Høyre har uttrykt skuffelse over at det ikke har kommet penger til lokalt arbeid.

Laila Bokhari

Statssekretær Laila Bokhari mener kommunene bær lære av hverandre.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Flere av foredragsholderne på konferansen i Sarpsborg pekte på nettopp kommunenes viktighet i kampen mot radikalisering.

Statssekretær Laila Bokhari mener kommunene kan bruke hverandre mer.

– Nå går vi gjennom det å synliggjøre de kommunene som har gode handlingsplaner allerede og som har gode tiltak, og gjøre det tilgjengelig for andre kommuner etter hvert. Og så må vi se hvordan dette arbeidet vil gå fremover og evaluere det fortløpende, sier Bokhari.