Hopp til innhold

Ikke lenger narkosalg foran Oslo-barnehage

Barnehage på Grønland har tidligere vært plaget med kjøp og salg av narkotika på lekeplassen. Etter at politiet har patruljert jevnlig i området i høst har selgerne forsvunnet.

Hver dag foregår det åpenlyst narkotikasalg og bruk ved Urtegata barnehage på Tøyen.

KVITT RUSMILJØET: Tidligere i høst var Urtehagen Mosaikk barnehage på Grønland i Oslo plaget at et åpenlyst narkomiljø. I september filmet NRK kjøp og salg av narkotika i barnehagen.

– Det har vært mye politi her. Det har ført til mindre narkotikasalg, sier Javaria Tanveer, daglig leder ved Urtehagen Mosaikk barnehage på Grønland i Oslo.

Sentrumsbarnehagen har tidligere hatt store problemer med et åpenlyst narkotikamiljø på uteområdene sine.

Men etter at NRK i september filmet kjøp og salg av narkotika, har både politiet og Frelsesarmeen vært daglig til stede i og rundt barnehagen.

Det har gjort hverdagen til både barn og ansatte bedre.

Javaria Tanveer, daglig leder ved Urtehagen Mosaikk barnehage på Grønland i Oslo

Javaria Tanveer, daglig leder ved Urtehagen Mosaikk barnehage på Grønland i Oslo

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

– Det har blitt mye tryggere. De kan leke her ute og vi trenger ikke stå her som hauker og passe på at det skal skje noe. Vi kan være vanlige barnehageansatte og det synes vi er flott, sier Tanveer.

Innsats fra Frelsesarmeen

Et av hovedstadens mest populære lavterskeltilbudet for rusavhengige ligger bare et steinkast unna barnehagen. Det er en av grunnene til at det har vært et belastet miljø rundt barnehagen.

Frelsesarmeen driver tilbudet. De har også vært vitne til det åpenlyse narkosalget, og trappet derfor opp innsatsen.

– Ansatte følger med utenfor tiltaket vårt utenfor store deler av dagen. Ser vi at mange brukere i området forsøker vi å bidra til at de sprer seg, sier Pål Henriksen, daglig leder i Frelsesarmeens rusomsorg.

Frelsesarmeen har også hatt møter med politiet, borettslaget, barnehagen og moskeen i området for å legge en felles strategi.

– Viktig med synlig politi

Javaria Tanveer håper at politiet og Frelsesarmeen fortsetter å patruljere i området slik at narkotikasalget ikke tar seg opp igjen.

– Om sommeren kan disse menneskene komme tilbake. Men hvis de vet at det ikke er rom for dem her, så kommer de nok ikke tilbake. Det viktigste er at politiet er synlig i gatene her, sier hun.